ЕСПЧ осъди Германия за съдебно преследване на "Билд"

Европейският съд по правата на човека осъди Германия за съдебно преследване срещу в. "Билд", който се е запитал за обстоятелствата около номинирането на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер начело на германско-руски газов консорицум през 2005 г., съобщи Франс прес.

Смятайки, че всекидневникът не е "превишил журналистическата свобода", съдът в Страсбург осъди Германия за нарушаване на свободата на изразяване, извършвайки съдебно преследване по обвинение за клевета срещу издателя на "Билд", медийната група "Аксел Шпрингер".

Германски канцлер от 1998 и 2005 г., Шрьодер бе победен на предсрочни избори, които самият той предизвика през 2005 г. Малко след това бе избран за ръководител на германско-руски газов консорциум, оператор на "Северен поток" - газопровод, който свързва Русия с Европа през Балтийско море.

Аферата засяга изразените на страниците на "Билд" съмнения, изложени от член на либералната германска партия Свободни демократи, който се запита публично дали канцлерът Шрьодер не е провокирал нарочно предсрочните избори, понеже са му предложили доходоносен пост.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?