ЕСПЧ осъди Русия да плати обезщетения на три изпълнителки от "Пуси райът"

ЕСПЧ осъди Русия да плати обезщетения на три изпълнителки от "Пуси райът"

Европейският съд по правата на човека съобщи, че не е допуснал за разглеждане обжалване на Русия и я задължава да плати на няколко изпълнителки от пънк групата "Пуси райът" общо 37 000 евро компенсации, предаде ДПА.

По-рано този година съдът постанови, че хвърлянето в затвора на три певици от групата заради публичен протест през 2012 г. в известна московска катедрала е било неоправдано.
Руската съдебна система не е проучила в достатъчна степен дали групата е призовавала към насилие, омраза или нетърпимост при изпълнението си в катедралата, се мотивира тогава ЕСПЧ.

Съдът разпореди Русия да изплати по 16 000 евро на Мария Альохина и Надежда Толоконникова, които прекараха около година и девет месеца в затвор, преди да бъдат освободени.

Друга участничка в групата - Екатерина Самуцевич, която излежа около седем месеца, преди присъдата ѝ да бъде отменена, трябва да получи 5000 евро за претърпени щети.

Трите жени бяха осъдени за протестно изпълнение на песен, озаглавена "Пънк молитва" в катедралата "Христос спасител", облечени в ярки прилепнали облекла и маски, откриващи само очите и устата им.

В песента се призоваваше Дева Мария да отлъчи руския президент Владимир Путин.

Споделяне

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?