ЕСПЧ осъди Русия за разследването на убийството на Наталия Естемирова

Наталия Естемирова

Европейският съд за правата на човека осъди днес Русия заради липсата на подходящо разследване на убийството на Наталия Естемирова, активистка, която разобличаваше престъпления, извършени от силите на реда в Чечения, предаде Франс прес.

Младата жена, която беше и авторка на статии във в. "Новая газета, беше отвлечена и после намерена убита, простреляна в главата и в гърдите, на 15 юли 2009 г. Засега никой не е осъден за това убийство. Главният заподозрян, според руските власти, чеченският активист Алхазур Башаев, така и не беше арестуван.

ЕСПЧ бе сезиран по случая от сестрата на Естемирова. Според съда руските власти са започнали бързо разследване след убийството и са идентифицирали и обвинили заподозрян. Но има някои противоречия в свидетелските показания на експертите по делото, които не са били изяснени и освен това разследващите така и е не са обяснили защо нито една ДНК следа на обвинения или на хора от неговата незаконна въоръжена групировка не са били открити. Освен това руското правителство не е предоставило на ЕСПЧ повечето от елементите по делото.

В резултат на това Русия е осъдена да изплати 20 000 евро на сестрата на жертвата за причинени морални вреди. Но същевременно ЕСПЧ смята, че доказателствата, представени му от сестрата на жертвата, не му позволяват да стигне до извода, че руската държава е замесена в убийството на Естемирова.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?