Естакадата към летище София няма да е готова за началото на председателството

Естакадата към летище София няма да е готова за началото на председателството

Планираната заради европредседателството директна връзка от летище София към града няма да е готова до началото на януари, а в най-добрия случай – през февруари. Междувременно Столична община се отказа да ремонтира бул."България", който е основната връзка между НДК и резиденция "Бояна", където ще се проведат основните срещи и форуми в периода на председателството.

Отчуждения забавили строежа на естакадата към летището

В началото на годината служебният министър на транспорта Христо Алексиев заръча на строителите пряката връзка до летището да е готова през ноември.

Неговият наследник на поста Ивайло Московски официално не е притискал фирмата, избрана да строи съоръжението, според която то трябва да е готово през февруари. В отговор на запитване на Mediapool от пресцентъра на транспортното министерство заявиха, че причините са две - забавяне с отчужденията на имоти и изтеглянето на европредседателството с шест месеца заради Брекзит.

Естакадата с дължина 372 метра е основният елемент от новата пътна връзка. Тя трябва да свърже Терминал 2 с бул."Брюксел". Цялото съоръжение е с обща дължина 1100 метра. Освен естакадата се предвижда и изграждане на директно трасе към Терминал 2  и две директни  връзки за Терминал 1 – източна и западна, се казва в отговора на транспортното министерство. 

В него е посочено, че в момента се извършват строителни дейности по първата секция на мостовото съоръжение, а втора и трета са завършени. На обекта се работи, а експерти на министерството правят всекидневни проверки за напредъка на строителните дейности, уточниха от ведомството.

Договорът за строителството на естакадата беше подписан на 22 декември 2015 г. с обединението "Брюксел 2015" ДЗЗД, в което участват фирмите "ПСТ Груп" и "Инфраструктурно строителство".

17% от работата е възложена на подизпълнители. Италианската фирма "Серенисима Коструциони" ще извърши 15 на сто от дейността. Нейно задължение е изграждането на мостовото съоръжение. На полската "Мости Котивице" и българската "Виа план" се пада по 1% от изпълнението на поръчката, което е свързано с проектиране на съоръжението.

По договор пътната връзка трябва да бъде изградена за година и десет месеца (630 работни дни проектиране и строителство).

Надеждите сега са пътят да е готов поне за срещата на върха на ЕС през май догодина. Сегашният бул. "Брюксел" е строен за посещение през 80-те години на миналия век на тогавашния държавен лидер на СССР Юри Андропов. През 2010 г. булевардът беше основно ремонтиран за 17 млн. лв., по-голямата част от които бяха безвъзмездна помощ от ЕС.

Ремонтът на бул."България" – няма пари и време

Няма да се случи и ремонтът на бул."България" от ул."Фритьоф Нансен" до околовръстния път на София за Бояна, каквито бяха първоначалните планове.

Нямаме пари и време, казаха от Столична община. Индикативната стойност на ремонта е 13 млн. лв., които трябваше да дойдат от държавния бюджет, но така и не бяха отпуснати, въпреки излишъка.

Поръчката за реконструкцията на бул. "България", който ще бъде едно от основните трасета за чуждите делегации, които ще участват в събитията в София, беше обявена през март. Оферти подадоха 8 кандидати, но от края на юли комисията, която ги оценява, не се е събирала, показват публикуваните документи в профила на купувача. Затова и все още не са отворени ценовите оферти и няма избран изпълнител.

Това означава, че и през следващата година на бул."България", чиято настилка е на вълни, коловози и кръпка до кръпка, няма да бъде правен ремонт. По-вероятно е такъв да има през 2019 г., когато трябва да приключи изграждането на третия лъч на метрото, а има и местни избори.

В края на август столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че ремонтът на булеварда и отпускането на пари от правителството за него в момента не са на дневен ред и не се ангажира кога ще бъде ремонтиран.

Другият знаков ремонт, свързан с европредседателството - този на площада около НДК, трябваше да приключи в средата на ноември, по обещанията на Фандъкова. Към момента това все още не е факт и загражденията стоят.

Продължава и ремонтът на самият НДК. До 1 декември всичко ще бъде изпълнено, обеща  изпълнителният директор на дружеството Ангел Митев през октомври, когато демонстрира пред журналисти готовността за посрещане на делегациите.

Споделяне
Още от Бизнес