Естония и Литва си вземат газопроводите от "Газпром"

"Газпром" може за загуби газотранспортните си активи в Прибалтика, тъй като Естония и Литва възнамеряват да създадат конкуренция на газовите си пазари и да понижат цената на синьото гориво, пише руският в. "Комерсант" в петък. Естония разработва законопроект за разделяне на националната газова компания "Еести гааз" (Eesti Gaas), в която 47% процента са на "Газпром" и "Итера", на две фирми – транспортна и търговска. Аналогично решение готви и Литва, където "Газпром" също притежава част от газопреносната система.

Новото законодателство е във връзка с приетия през 2009 г. Трети енергиен пакет на ЕС. Готвеният от Министерството на икономиката и антимонополния орган на Естония законопроект ще влезе в парламента през септември.

Предвиждат се три варианта за отчуждаване на газопроводи – национализация, създаване на независим оператор за управление на газопроводи, отстъпване от естонското правителство на златна акция в "Ести гааз" с право на вето.

"Еести гааз" се явява монополист при преноса и разпределението, а също и за продажбата на руски газ в Естония. Акционери са "Газпром" (37% от акциите), "Е.ОН Рургаз" (33.66%), "Фортум" (17.72%), "Итера Латвия" (9.85%) и други миноритарни участници.

Правителството на Литва през юли разгледа законопроект за аналогично разделяне на националния газов концерн "Lietuvos dujos" на две предприятия. Реалното разделяне трябва да е факт до март 2012 година. Акционери в концерна са "Е.ОН Рургаз" (38.9 процента), "Газпром" (37.1 процента) и правителството на Литва (17.7 процента).

Сега страните от Прибалтика плащат най-високите цени в ЕС за руски газ. Естония го купува по 318.2 долара за 1000 куб.м. (за първото тримесечие на т.г.). "Газпром" продава газ в Европа средно по 265-270 долара за същите обеми. Цената на природния газ в Литва е със 100-150 долара по-висока от цената на газа в Западна Европа, пише в. "Комерсант".

Споделяне

Още от Бизнес