Естония има нов премиер

Естония има нов премиер
Опозиционният политик Юри Ратас стана премиер на Естония броени дни след като неговият предшественик Таави Рийвас бе свален с вот на недоверие от парламента, предаде ДПА. 
 
Лидерът на левоцентристката Естонска центристка партия и бивш заместник-председател на парламента бе утвърден с 53 гласа "за" в 101-членния парламент при 33 против и 7 въздържали се от присъстващите в залата. 
 
Приемайки назначението, в речта си пред парламента Ратас посочи като основни проблеми пред Естония демографската криза, стагниращата икономика, растящото неравенство и сигурността. 
 
Трийсет и осем годишният Ратас, чиято партия има силна подкрепа сред руското малцинство в Естония, каза, че няма намерение да променя външната и отбранителната политика на страната. Членствата ни в ЕС и НАТО са най-добрите гаранции за сигурността на страната, каза той. 
 
В коалицията, съставена от Ратас, освен неговата собствена партия ще участват още социалдемократите и консервативният съюз "Про Патрия и Рес Публика" - две формации, които бяха по-малки партньори и в досегашната управляваща коалиция . 
 
Ратас получи мандат за съставяне на правителство от президентката Керсти Калюлайд в неделя. Очаква се новият премиер да представи кандидатите си за министри на държавния глава днес, а правителството вероятно ще положи клетва утре. 
 
Самата Калюлайд встъпи в длъжност само преди месец и половина.
Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?