Естония изчислява 4 млр. долара вреди от пребиваването си в Съветската армия

Пребиваването на Естония в състава на Съветската армия е нанесло вреди на страната за около 4 милиарда долара, заяви пред журналисти председателят на държавната комисия по изучаване на репресивната политика в Естония Велло Сало.

Той каза, че комисията е завършила подготовката на Бяла книга - документ, в който се представят нанесените вреди на страната в периода 1940 - 1991 година, съобщи руското електронно издание Газета. Ru.

В Бялата книга са обобщени изследванията на учени, проведени през последното десетилетие.

"Сега ние представяме отчет за вредите, понесени от Естония, както за годините на съветската власт, така и от окупацията на Германия в периода 1940 - 1991 г. Но тъй като периодът на немската окупация е сравнително неголям, основно внимание бе отделено на съветския период", каза професорът от университета в Торонто Велло Сало.

"За да дадат по-пълна картина, учените ще трябва да работят поне още едно десетилетие. Освен това сега ние можем да говорим за огромните негативни последици (от репресивните режими) за нашия народ. Той загуби 180 000 души, в това число 90 000 убити. Останалите са били отвлечени, безследно изчезнали", се казва в документа по изучаване на репресивната политика в Естония.

Естония е една от 10 - те страни, които на 1 май станаха пълноправни членки на Европейския съюз. Месец по-рано страната се присъедини към НАТО.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?