Естония осуетява преговорите с Москва за Nord Stream

Министър-председателят на Естония Андрус Ансип отказа да приеме Герхард Шрьодер, председател на Съвета на директорите на компанията Nord Stream, която оперира Северно-Европейския газопровод, пише руският в. “Газета”. Така обсъждането на маршрута на спорното съоръжение, което трябва да се изгради по дъното на Балтийско море, се отложи за неопределено време.

Засега Москва не е успяла да открие лостове за натиск върху Талин, но естонските власти май са открили слабото място на Русия – Северно- Европейския газопровод, пише по този повод руският в. “Комерсант”.

Предполагаше се, че бившият германски канцлер ще пристигне в Естония на 8 май. На срещата с министър-председателя на страната той трябваше да обсъди прехвърлянето на маршрута на газопровода Nord Stream от финландски в естонски води. Шрьодер също така се кани да ускори оформянето на документите за проучване на водите. По-рано естонските власти заявиха, че документацията не е оформена правилно и повторното разглеждане ще отнеме 4 месеца.

Както съобщава външният министър на страната Урмас Пает пред естонски медии, в Талин считат за необективни коментарите на Шрьодер, който заяви, че демонтирането на паметника на съветските войни от центъра на столицата може да се разглежда като оскърбление за руснаците, воювали срещу фашизма.

Освен това министърът на икономиката и комуникациите на Естония Юхан Партс подчерта необходимостта от оценка за влиянието на газопровода върху околната среда и призова да се оценят всички варианти за прокарването на Nord Stream, включително и наземни.

Целта на магистралния газопровод е да свърже Русия с ЕС, доставяйки 55 милиарда кубически метра руски газ годишно до над 20 млн. битови абонати в Европа. Газопроводът, който бе договорен между Шрьодер, докато беше федерален канцлер на Германия, и руския президент Владимир Путин, ще се изгражда от “Газпром”, BASF и E.ON AG. Той трябва да влезе в експлоатация през 2010 година.

След като съветският паметник в Талин бе махнат, големите руски супермаркети обявиха бойкот на естонски стоки. Руските железници престанаха да превозват нефтопродукти в бившата съветска република, а няколко руски компании обявиха, че оттеглят финансирането си за естонски проекти.

Споделяне

Още от Свят