Естония отказа на "Норд Стрийм" проучване на водите й

Естонското правителство отказа на искането на компанията "Норд Стрийм" за изследване на морското дъно в икономическата зона на републиката,предаде в етвъртък РИА Новости. Решението си Талин обосновал със суверенитета на републиката и държавните интерес с икономическите води.

Искането на "Норд Стрийм", която ще изгражда едноименния газопровод  по дъното на Балтийско море, бе свързано с намерението за корекция на маршрута. За сега по план се предвижда синьото гориво да се транспортира от руски води през икономическите зони на Финландия, Швеция, Дания до крайбрежието на Германия.

Естонският министър на външните работи Умрам Пает заяви, че страната му отдавна е решила да каже не на строежа на тръбата през нейни икономически води, но досегашните обсъждания са се водили, само за да може Талин да получи повече информация, касаеща околната среда.

Строежът на газопровода "Норд Стрийм" започна през декември 2005 г. от руския концерн "Газпром", който държи 51 процента от компанията, и немските BASF и E.ON, които си делят останалия дял.  Първият канал на тръбопровода ще бъде завършен през 2010 г. Капацитетът на газоправода сепланира са е 55 млн. куб. м годишно.

Споделяне

Още от Бизнес