Естония поема председателството на Съвета на ЕС

Естония поема председателството на Съвета на ЕС

Естония поема от днес официално председателството на Съвета на ЕС. Събитието бе отбелязано снощи с концерт в стара електроцентрала в столицата Талин в присъствието на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, предаде БТА.

Гордеем се с днешното събитие, коментира пред журналисти естонският президент Керсти Калюлайд. Тя отбеляза, че не всичко е готово, защото заради отказа на Великобритания да председателства Съвета на ЕС покрай решението да напусне Общността, Естония (както и България от 1 януари догодина) се налага да оглави институцията половин година по-рано от предвиденото.

Напускането на Великобритания няма да бъде определящо за нашето председателство, но покрай този процес всички разбраха, че да обвиняваш Брюксел излиза скъпо, коментира Калюлайд. Тя определи като голям приоритет за Естония укрепването на Шенген и добави, че нейната страна не се страхува от Русия, защото е в НАТО.

Калюлайд посочи, че втечненият газ е намалил зависимостта на доставките, но е ударил транзитните държави. Тя препоръча транзитните страни "да се дерусифицират". Президентът заяви, че би приела разширяването на газопровода "Северен поток", ако бъде признат за политически проект.

Доналд Туск заяви на официалната церемония по откриването на председателството, че Естония е пример в трудния процес на декомунизация. ЕС доказа, че е всичко, което сме се надявали да бъде - мир и свобода, и избор, за който не съжаляваме, посочи естонският премиер Юри Ратас. Имаме много да научим от Естония, особено по въпроса за цифровизацията, допълни Жан-Клод Юнкер.

Достиженията в електронното управление са днешната визитка на Естония и това е тема, която присъства постоянно в разговорите с политици и предприемачи. Според официалната статистика само въвеждането на електронния подпис в личните карти на естонците пести на държавата с население от 1.3 милиона души по два процента от брутншя вътрешен продукт на година - стойност, равна на бюджетите за отбрана на държавите от НАТО през 2024 г., според общите намерения. Информационните технологии осигуряват седем на сто от БВП на Естония.

Нямаме магистрали и не сме свикнали да управляваме автомобил с висока скорост, пояснява президентът Калюлайд. Но добавя, че аз сметка на това всички естонци имат "висока кибернетична хигиена". По нейните думи за въвеждането на електронното управление не са необходими най-нови технологии, а трябва електронна култура. Според нея държавите, които са в началото на този път, е добре да оставят изборите по електронен път за по-нататък.

Естония започва първите опити в електронизирането на живота през 90-те години на миналия век, а днес е водеща сила в тази посока и е готова да споделя опита си. Естонците разполагат с "правото да отговарят само веднъж" - т.е. властта няма право да им задава повторно въпрос, на който вече са отговорили - например какъв е имейлът им или къде се намира жилището им. Сред малкото услуги, недостъпни онлайн, са сключването на брак и изповядването на имотна сделка. Тези услуги са изключени от електронното управление от съображения за сигурност.

Едва четири процента от естонците днес не подават данъчните си декларации онлайн. Гражданите имат право да попълват данните и на хартия, но фирмите могат да общуват с администрацията само по електронен път. Според представителите на правителството, така отпада нуждата от наемането на счетоводители, а бюрокрацията се свежда до нула.

По данни на естонското министерство на икономиката, в резултат Естония има "най-добра данъчна събираемост в света и 50 пъти по-добра полиция". В страната 85 на сто от училищата са електронизирани, от повече от десетилетие са въведени електронни здравни картони. Естония първа в света въвежда през 2005 г. електронното гласуване, достъпно от 116 държави. Всеки трети естонец избира управляващите онлайн и това прави изборите 2.5 пъти по-евтини.

Според Клен Ярац, директор по въпросите на ЕС в естонското министерство на икономиката, неговата страна е политически най-добре вписаната в ЕС от балтийското трио (с Литва и Латвия). По неговите думи е "досадно", когато за Естония се говори като за Източна Европа.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?