Естония потърси подкрепа от ЕС заради кризата с Русия

Естония потърси подкрепа от ЕС заради кризата с Русия
Естония призова за подкрепа от ЕС в ескалиращата криза с Русия заради преместването на съветски военен паметник, предизвикало бурни протести на руското малцинство в Талин и блокада на естонското посолство в Москва, съобщи в сряда EUobserver, цитиран от Портал Европа.

„Проблемът за бронзовия войник и вандализма в Талин е въпрос за Естония, но координираните действия на Русия срещу Естония са въпрос за целия ЕС", заяви във вторник естонският външен министър Урмас Пает.

Той обвини руските дипломати, че са помогнали за организирането на изпълнените с насилие демонстрации през почивните дни, при които над 1000 души бяха арестувани, а един загина. Пает заяви още, че руски депутати лъжливо са съобщили, че Естония измъчва затворници с руски произход.

"Тези, които държат нашето посолство под пълна обсада, получават заплата от Кремъл", заяви министър Пает и добави, че германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е „обещал бърза помощ от ЕС" по въпроса за блокадата на посолството.

Около 500 протестиращи от прокремълски младежки движения като „Наши" обкръжават естонското посолство от миналия петък, като блокират 12 естонски дипломати вътре и извършват вандалски действия под безучастния поглед на руската полиция.

„Ние се консултирахме с нашите колеги от ЕС за стъпките, които можем да предприемем съвместно", заяви естонският посланик в Русия, Марина Калюранд, след като посочи, че контактите с руски представители са се оказали безплодни.

Напрежението предизвика и отмяна на срещата на естонския премиер Андрус Ансип, който трябваше да се срещне на 8 май с бившия германски канцлер Герхард Шрьодер. Шрьодер, който в момента работи за руската компания Газпром, подложи на критика преместването на паметника в Талин, коментира EUobserver.

Кризата с паметника идва по-малко от три седмици преди очертаващата се трудна среща на ЕС и Русия на 18 май в Самара, коментира EUobserver.

В периода, наричан от някои европейски политици най-лошото време в отношенията между ЕС и Русия след края на Студената война, двете страни не могат да се споразумеят за американските планове за разполагането на ракетни установки в Полша и Чехия, по въпроса за бъдещето на Косово и продължаващото полско вето върху преговорите с Русия заради месното ембарго, наложено от Москва.

Бронзовият войник бе преместен от центъра на Талин във военно гробище, където бе поставен с военна церемония. Статуята от 1947 г. почита руското освобождаване на Естония от Германия през 1944г.

За много руснаци, включително и над 300 хиляди, живеещи в Естония, руският принос за победата във Втората световна война е свещен.

За много естонци обаче статуята символизира съветската окупация на страната, която доведе до десетки хиляди депортирани или убити естонци.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?