Естония, САЩ и Германия първи по свобода в интернет

Естония, САЩ и Германия са на първите позиции в класацията на страните по равнище на свобода в интернет. Това сочи доклад на неправителствената организация Фрийдъм хаус "Свободата в мрежата 2012", цитиран от БТА.

 

Начело сред общо 47 държави е Естония, която е сред най-развитите в технологично отношение в света. Населението ѝ има достъп до най-различни електронни услуги, включително електронно правителство.

 

"Естония се превърна в пример за това как свободният достъп до интернет е стимул за развитие на обществото", се казва доклада. Свободата на словото според организацията не се нарушава, като в същото време властите са въвели строги закони за защита на личната информация.

 

САЩ, заемащи второ място, отстъпват на други страни по скоростта на интернет и тарифите. Докладът обаче констатира, че там свободата на достъп не се нарушава и няма никакви филтри. Забранена е детската порнография, има правила за публикуването на лична информация и се защитават авторските права.

 

Сред първата тройка в списъка е Германия, където според Фрийдъм хаус в последно време се засилва контролът от страна на полицията и специалните служби.

 

В челната десетка са Австралия, Унгария, Италия, Филипините, Великобритания, Аржентина и ЮАР. Русия е на 30 място по свобода в интернет, изпреварена от страни като Кения (13-о място), Нигерия (15-о място) и Уганда (17-о място), съобщава ИТАР-ТАСС. Украйна е на 12-о място, Беларус - на 37-мо. Най-зле по мнението на Фрийдъм хаус е положението в Узбекистан, Сирия, Китай, Куба и Иран, където интернет е под контрола на властите.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?