Естония се извини на Финландия за обидни коментари на крайнодесен министър

Сана Марин

Естония се извини на Финландия заради обидни думи на естонски министър по адрес на новата финландска премиерка, 34-годишната Сана Марин, предаде Ройтерс.

В неделя 70-годишният естонски министър на вътрешните работи Март Хелме, който е и лидер на популистката крайнодясна Консервативна народна партия на Естония, се подигра на Марин и на нейното правителство, лидерите на четири от петте партии в което са жени под 35 години. "Сега ние сме свидетели как една продавачка стана премиер и как някои други улични активисти и необразовани хора също се присъединиха към кабинета", каза Хелме в ток шоу, излъчвано по радиото на неговата партия.

Коментарите му обаче възмутиха естонската опозиция, която го призова да подаде оставка. Президентката Керсти Калюлайд пък се извини за обидните коментари. Тя поиска от финландския си колега Саули Нинистьо да предаде нейните извинения на Сана Марин и на правителството ѝ.

Социалдемократката Марин, която не крие, че е отраснала в семейство в неравностойно положение, е работила като касиерка, преди да учи в университет и да започне политическата си кариера.

"Изключително горда съм от Финландия. Тук децата от бедни семейства могат да учат и да постигнат мечтите си. Една касиерка може да стане премиер", написа тя в Туитър в отговор на обидите на естонския министър.

Естонският парламент отхвърли днес вот на недоверие срещу вътрешния министър Март Хелме, внесен от опозицията, предаде Франс прес. За отстраняване на Хелме гласуваха 44 депутати, а против - 42. Според естонското законодателство обаче бяха необходими най-малко 51 гласа в 101-членния парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа