Естония ще отвори електронно посолство в Люксембург

Естония ще отвори електронно посолство в Люксембург

Естония реши да отвори електронно посолство в Люксембург през 2018 г., за да съхранява там своите бази данни, предаде Франс прес.

Залата със сървъри ще е под засилена охрана и ще съхранява важна информация на естонското електронно правителство, които ще останат достъпни дори ако системата на националната територия излезе извън строя.

"Това е част от т.нар. всекидневна дигитална хигиена в нашите все по-дигитализирани общества", се казва в декларация на естонския премиер Юри Ратас, който подписа с люксембургския си колега Ксавие Бетел споразумение за съхраняването на естонските данни.

"Това е първото посолство за електронни данни в света", добави Ратас, чиято страна с население 1,3 милион жители е най-технологично развитата в ЕС.

Повечето обществени услуги в Естония са достъпни на специален портал в интернет, а електронното гласуване е въведено от 2005 г.

В Талин се намира център за киберзащита на НАТО, в който експерти от Западна Европа и Северна Америка се стараят да осигурят защитата на 29-те членки на алианса.

Центърът е създаден година след мощна кибератака в Естония, която бе приписана на руски хакери. Кремъл отрече да е замесен. Атаката продължи две седмици и засегна множество сайтове, включително тези на парламента, на банки, министерства, вестници и телевизии.

В електронното посолство в Люксембург ще се съхраняват данни за данъците, недвижимите имоти, търговските предприятия, документите за самоличност, пенсиите, законодателството и преброяването на населението.

"Виртуалното посолство има за цел да гарантира дигиталната приемственост на страната, способността да се активират системи, когато е необходимо и да се ползват съхранявани в чужбина данни", каза говорителка на министерството на икономиката и комуникациите.

"За тази цел Естония се нуждае от допълнителни сървъри, които трябва да са под пълния контрол на Естония. Това значи, че те трябва да са със статут на посолство", добави тя.

Естония има консулство в Люксембург, но посланикът ѝ в тази страна живее в Брюксел. Електронното посолство няма да е свързано с това в Брюксел, нито с консулството в Люксембург.

Люксембург е избран, защото има държавни бази данни с четвърта, най-висока степен, която гарантира 99,99 процента достъп. Такива бази данни не съществуват в Естония, а освен това Люксембург е изразил готовност да предостави дипломатически привилегии на естонските системи и данни.

Споделяне

Още от Европа