Естония затваря посолството си в България заради намален инвеститорски интерес

Естонското правителство реши да закрие посолството си в София, съобщи изданието Baltic News Service, цитирано от dnevnik.bg.

Планът на естонското външно министерство е да затвори дипломатическото си представителство до края на тази година, като за България ще отговаря непостоянно пребиваващ посланик.

Съкращението на щата на посолството ще бъде проведено в рамките на тази година. Договорите, сключени от посолството, ще бъдат постепенно прекратени, а екипът – поетапно съкращаван.

До решението се е стигнало след анализ на ситуацията със задграничните представителства на Естония. Вероятно в Талин ще бъде създадена резиденция на посланици, представляващи Естония в страните от Балканския регион. Консулските услуги ще бъдат предлагани от почетни консули.

Министерството отбелязва в официално писмо, че интересът на естонските инвеститори в България е намалял и обемът на консулската дейност се е свил.

Според данните на посолството около 50 естонски граждани живеят постоянно в България. Талин смята, че интересите на тази малка общност могат да бъдат защитавани на равнище почетен консул.

България затвори посолството си в Естония миналия ноември заради бюджетни съкращения.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?