Естонска стартираща компания спечели конкурса PowerUp!

Естонска стартираща компания спечели конкурса PowerUp!

Проект на стартираща фирма от Естония спечели тазгодишното издание на международното състезание за чисти технологии PowerUp!. Екипът беше избран заради предложението си за устройство, което увеличава енергийната ефективност на електиречските двигатели за въздушни превозни средства.

Технологията може да се използва за всякакви електрически превозни средства и осигурява 10% по-голяма енергийна ефективност. Това позволява изминаването на по-голямо разстояние, разчитайки на батерията на превозното средство. Това е едно от основните предизвикателства пред въвеждането на електрически двигатели във всички видове транспорт.

Компанията победител "Зубакс Роботикс" (Zubax Robotix) получи 30 000 евро и шанс да бъде поканена в в престижния Highway Аccelerator на InnoEnergy, който подпомага трансформацията на стартъпите от стартиращи компании в успешен бизнес. За 7-те години от съществуването си InnoEnergy е инвестирал в иновативни проекти на обща стойност от 2 млрд. евро. Благодарение на подкрепата на акселератора 80 продукта са достигнали до пазара.

Второто място в конкурса PowerUp! беше отредено за компания от Литва, а третото място - за стартъп от Чехия. Наградите за тях са съответно 10 000 евро и 5000 евро. Във финала участва и компания от България, която беше избрана след конкурс в страната.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?