Естонската президентка даде мандат за правителство на центристка партия

Кая Калас

Естонската президентка Керсти Калюлайд даде на Кая Калас, председателка на либералната Партия на реформите, която спечели парламентарните избори през март, мандат да състави ново правителство, предаде Франс прес.

Вчера премиерът Юри Ратас и левоцентристкото му правителство подадоха оставка. В опит да остане на власт той беше успял да сформира коалиция на мнозинството с участие на евроскептичната крайнодясна Консервативна народна партия и консервативната партия "Отечество". Но Калюлайд, която е изразявала резерви към участието на крайната десница в правителството, реши да даде шанс на Партия на реформите.

41-годишната Калас е юристка и бивша евродепутатка, като може да стане първата жена, заела поста на министър председател в Естония, отбелязва АФП. Тя прие предложението на президентката, за да "изпрати на обществото посланието, че политиката може да се прави по позитивен, достоен и открит начин, без да унижаваме или заплашваме никого".

След изборите на 3 март в естонския парламент влязоха пет партии, което затруднява формирането на стабилна коалиция. Калас има 15 дни, за да представи своя екип пред парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа