Естонският вътрешен министър подаде оставка заради коментарите си за Байдън

Естонският вътрешен министър от крайната десница Март Хелме

Естонският вътрешен министър от крайната десница Март Хелме подаде оставка - ден след като нарече новоизбрания американски президент Джо Байдън и сина му Хънтър "корумпирани типове", без да привежда подробности или доказателства, предаде Асошиейтед прес в понеделник.

"Снощи реших да подам оставка, когато видях клеветите и лъжите, разпространявани от естонските медии", каза Хелме, който е от Консервативната народна партия на Естония. "Уморен съм. Вчера не направих нищо, което би могло да застраши сигурността на Естония. Не съм казал нищо, което вече да не е казано от американските медии, от свободните американски медии", каза министърът пред държавната телевизия Е Ер Ер.

Хелме отправи нападките си вчера в ефира на естонското радио в интервю, дадено със сина си Мартин, който е финансов министър. Двамата обсъждаха и евентуален сценарий за гражданска война в САЩ след обявяване на изборните резултати. Американският президент Доналд Тръмп "в крайна сметка ще победи. Това ще стане в резултат на ожесточена борба, може би дори на кръвопролития, но справедливостта накрая ще възтържествува", каза Март Хелме. "По мое мнение няма никакво съмнение, че тези избори са фалшифицирани", заяви синът му Мартин Хелме, който е и лидер на Консервативната народна партия. "Смятам, че всички нормални хора трябва да се обявят срещу това. Няма смисъл да се говори за демокрация и върховенство на закона в ситуация, при която изборите могат да бъдат фалшифицирани толкова явно, нагло и масово", заяви той.

Естонският премиер Юри Ратас призова вчера във Фейсбук двамата министри да престанат да правят необосновани изказвания, които според него, могат да навредят на отношенията между Естония и САЩ. Ратас поздрави Байдън и подчерта, че американските избори са били "честни, свободни и прозрачни".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?