ЕТА има намерение да се разоръжи до 8 април

ЕТА има намерение  да се разоръжи  до 8 април
Баската сепаратистка организация ЕТА има намерение да се разоръжи до 8 април и трябва за целта да предаде координатите на скривалищата си с оръжия, предаде Франс прес, като се позова на източник, близък до преговорите.
 
"Има инициатива и тя предвижда датата 8 април. ЕТА ще направи така, че разоръжаването да приключи след повече от 50 години от основаването на тази въоръжена организация", каза цитираният източник.
 
Новината бе съобщена малко преди пресконференция на ръководителя на правителството на Страната на баските, североизточната испанска автономна област, Иниго Уркулу, който винаги е твърдял, че е готов да улесни разоръжаването на ЕТА.
 
През октомври 2011 г. баската сепаратистка организация обяви, че иска да се откаже напълно от насилието след повече от 40 години на въоръжена борба, водена в името на идеята за независимост на Страната на баските и Навара. Тя извърши последния си атентат през 2010 г. на френска територия. При атаката загина един полицай. Смята се, че жертвите на насилието на ЕТА са общо 829.
 
Баската сепаратистка организация обаче отказваше да се разоръжи и настояваше за преговори с Испания и Франция за съдбата на своите членове, намиращи се в затвори в двете страни. Мадрид и Париж отказаха всякакви преговори и настояха за безусловното разпускане на ЕТА.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?