Етапна смяна чака директорите на 20 общински фирми в София

На четири етапа ще бъдат сменени директорите на 20 общински фирми в София и на 45 Диагностично-консултативни центъра (ДКЦ). Първо конкурсите ще бъдат обявени за петте общински пазара – “Изток”, “Запад”, “Юг”, “Север” и “Възраждане”, след тях са комуналните фирми и транспортните. Последни ще бъдат направени смените в дружества, които предстои да се преструктурират като “Галатея” и “Софийски имоти”, каза зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) Николай Стойнев пред Mediapool.

До решаване на бъдещото на "Софийски имоти" дружеството ще се управлява от нов директор Деян Цветков, който сменя Камен Манев. Манев и членът на съвета на директорите Георги Гегов подадоха оставки по лични причини след смяната на председателя на СОС Андрей Иванов.

В четвъртък общинските съветници трябва да одобрят предложението на Николай Стойнев за новите назначения в “Софийски имоти”. Ако те бъдат одобрени, може да се каже, че кметът Йорданка Фандъкова поема контролът върху скандалното дружество.

Деян Цветков идва от поста директор на дирекция "Държавна собственост и обществени поръчки" в Министерството на образованието. Полина Витанова, която ще заеме мястото на Гегов, пък е "юрист, работил в сферата на управлението на имоти" по думите на Стойнев.

Стойнев е предложил и Стефан Пейков за член на съвета на директорите на общинското дружество ВиК, който също трябва да бъде одобрен в четвъртък.

Преразпределянето на властта в общинските фирми се бави от около година, след като договорите с редица директори изтекоха и бяха подновени автоматично. През лятото СОС взе решение за обявяване на конкурси за избор на нови директори в 20 общински фирми и 45 поликлиники и болници. С мотива да не се прави това преди изборите, обявяването на конкурсите беше отложено за след тях.  

Попълването на директорските бордове на фирмите става на квотен партиен принцип в зависимост от изборните резултати. Този модел на управление беше въведен още по времето на Стефан Софиянски и се запази през годините.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?