Етажната собственост ще решава за процента на сградната инсталация в сметките за парно

Рекламациите срещу отчета на уредите ще могат да се правят до края на август

Етажната собственост ще решава за процента на сградната инсталация в сметките за парно

Нов модел за определяне на процента на сградната инсталация в сметките за парно се предлага в наредба за топлоснабдяването, публикувана за обществено обсъждане.

Предлаганият регламент предвижда решението за точния процент на сградната инсталация в сметката за парно да се взима от етажната собственост, като изборът ще бъде от 20 до 40 на сто.

Сградна инсталация е обща част и разходите за нея са задължение на етажната собственост, затова тя трябва да решава по какъв начин да бъдат разпределяни, е посочено в мотивите към предложението.

Енергийни експерти смятат, че сметките ще са по-справедливи, ако при новите сгради се заложи нисък процент сградна инсталация, а при старите несанирани блокове  - по-висок. Трябва да се отчете обаче и колко хора в сградата са се отказали от парно.

"При много голям процент отказали се, т.е малък брой останали потребители, трябва да се избира максималният процент задължително - 40%, тъй като това значи, че ако се избере малък процент, тези, които са редовните потребители, ще плащат много по-високи сметки, отколкото отказалите се", коментира енергийният експерт Иван Хиновски пред бТВ.

Наредбата предлага и мерки срещу кражбите на парно - монтиране на пломби.

Облекчение е предвидено за хората, които трайно не обитават своите имоти, но са длъжни да осигурят достъп до тях за отчет. Това задължение ще отпадне, ако в жилищата са монтирани уреди за дистанционно отчитане.

Промените предвиждат още рекламации относно отчета на уредите да могат да се правят до края на август всяка година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?