Етем и Борисов си подхвърляха вината за реакците при инцидента

Етем и Борисов си подхвърляха вината за реакците при инцидента

Инцидентът с гърмящите складове отново извади на дневен ред въпроса с отговорността за координацията на действията в случаи на подобни аварии и бедствия и отново послужи за размяната на реплики и подхвърлянето на "вината за бавни реакции" като горещ картоф между министъра на извънредните ситуации Емел Етем и столичния кмет Бойко Борисов.

Кметът на София беше първият, който започна да подава информация към медиите от мястото на събитието, докато министерствата мълчаха. Борисов обяви още в 7.30 часа сутринта, че изпълнителната власт действа при пълна дезорганизация.

Пет часа по-късно ресорният министър на извънредните ситуации, че изявленията на Борисов са "популизъм", а отговорността да управлява кризата е именно негова. На фона на продължаващите взривове, парламентарната опозиция поиска оставката на Етем заради бавната ѝ реакция.

"Борисов цял ден дава пресконференции със силите, с които трябваше да направи координацията. Той бе задължен като кмет на община да направи кризисен щаб", заяви Етем в 12 часа на обяд, докато складовете все още гърмяха. Тя цитира законовото задължения на кметовете на общини да създават кризисен щаб при такива ситуации.

Борисов отвърна с пресконференция в 16 ч., на която обясни "какво дебелоочие, наглост и арогантност" е проявил ДПС-министърът, като е казала, че той е трябвало да свърши цялата работа. "Искат от мен като кмет на община да им координарам министрите? Аз ще го направя, но не сега и не с тези министри. Това изявление е обида за премиера Станишев – някой да каже, че един кмет трябва да му ръководи министрите", отвърна Борисов, давайки и политическа заявка за премиерското място. Той отчете, че си има постоянно назначен кризисен щаб в Столична община, който се е задействал.

В Закона за защита при бедствия и аварии ясно е разписано, че цялата отговорност по координацията на спасителните работи се осъществяват от Министерството на държавната политика при бедствия и авариите, сега Министерство на извънредните ситуации (чл. 29).

Прехвърляне на топката

По думите на Борисов, Емел Етем се появила на мястото на инцидента след 9 часа, когато той се канел да си тръгва. "Когато аз отидох на мястото на аварията, там бяха само двамата пазачи, няколко линейки и пожарни коли. Тя се появи със сигурност след 9 часа. Някои хора сигурно са били фризьор", добави кметът.

"Правителството свърши добре работата на кмета", отвърна Етем. Тя напълно отхвърли и обвиненията в забавяне на информиране на населението. За това било отговорно Министерството на отбрана, чийто е складът за боеприпаси.

Борисов разказа още, че когато президентът Георги Първанов се появил на мястото на инцидента и е повикал при себе си отговорните лица, Етем не е била там. "Сигурно се е криела в храстите", предположи кметът.

Етем и Борисов не успяха да се разберат и колко точно хора са евакуирани от близките до инцидента населени места. От общо 3000 жители, министерството се похвали, че е извозило 1700 души, същата цифра споменаха и от Столична община.

Министърът на обраната Николай Цонев също се включи в разиграването с горещия картоф като заяви, че взривилите се експлозиви е трябвало да бъдат унищожени, но през последните години пари е нямало. Той все пак пое вината за късното информиране на хората.

Една ситуация

Говорителят на Емел Етем – Владислав Прелезов, обясни пред Дарик радио, че 8 или 15 души не могат да спасят една ситуация. Според него Министерството на извънредните ситуации е реагирало съвсем адекватно и секунди след инцидента екипи на гражданска защита са заминали за мястото.

На въпрос защо медиите и гражданите, час и половина не са разбрали какво се случва, Прелезов обясни, че ''принципалът на това събитие е Министерство на отбраната. Редно е да зададете този въпрос на човека, чиито са складовете''. Бившият военен министър Веселин Близнаков (НДСВ) заяви пък, че не си спомня през март в качеството си на министър да е подписвал заповед за ликвидирането на поделението.

Оставка

Още в началото на парламентарната сесия, опозицията поиска оставката на министъра на извънредните ситуации Емел Етем заради бавната реакция при взрива във военните складове в столичния кв. ''Челопечене''. Тя обаче отрече обвиненията, като оправда информационното затъмнение с Министерството на отбраната и прехвърли топката с координацията на действията на кмета.

Председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов заяви, че неспособността на правителството да се справи с кризисни ситуации е очевидна. ''Когато има криза, тя трябва да бъде управлявана, а не кризата да те управлява", коментира той. Според него на управляващите трябва да им е ясно, че Емел Етем не бива да управлява това ведомство, което часове след инцидента, не може да даде информация.

Бакалов посочи, че министърът на отбраната Николай Цонев също трябва да подаде оставка, защото е допуснал липса на координация и струпване на хора около инцидента. Според зам.-председателя на парламента и депутат от ДПС Юнал Лютфи обаче е прибързано да се иска оставката на който и да било министър. Той определи искането като “несериозно”.

Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че въпреки че е е станала огромна авария край София, липсва министърът на извънредните ситуации Емел Етем, която отива на място едва след третия час. ''Управляващите лъжат хората, че нямат опасност за здравето им. От тези взривове се изхвърлят опасни диоксиди''. Според Костов Етем ''не знае къде се намира''.

''Тази жена е безчувствена към съдбата на хората'', посочи Костов. Според него, ако е вярна информацията, че охраната на склада е била само от двама души, това е ''страшно''. Костов призова да бъде съставена анкетна парламентарна комисия за разследване на взрива.

По света е практика при подобни инциденти висши ръководители да поемат отговорност, като подадат оставките си. В България обаче при тежки инциденти, това не се случи нито веднъж. 

Тази седмица началник-щабът на френските сухопътни сили ген. Брюно Кюш подаде оставка два дена, след като войник рани 17 души по време на демонстрация. Оставката на висшия генерал е била приета от президента Никола Саркози. По време на демонстрация в Югозападна Франция войник използва по невнимания истински вместо халосни патрони и рани 17 души.

През март на около 12 километра от Тирана избухва експлозия във военен склад, в който работници са обезвреждали подготвени за бракуване боеприпаси и загинаха 26 души. Министърът на отбраната подаде оставка няколко дни по-късно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?