Етем прати Борисов в Брюксел да търси пари за речните корита

Етем прати Борисов в Брюксел да търси пари за речните корита

Столична община да търси пари за решаване на проблема с реките в София от фондовете в Брюксел, препоръча министърът държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем на кмета Бойко Борисов по време на среща във вторник. В същото време тя обеща да съдейства за отпускане на 2.5 милиона лева за почистването на речните корита в София.

Парите ще дойдат от реализирани икономии в бюджета на Постоянната междуведомствена комисия за борба с бедствията и авариите. Въпреки постоянните наводнения в страната, административният апарат не е успял да изхарчи около 20 милиона лева през тази година.

Освен за София, Емел Етем се ангажира пари да бъдат дадени и на още ”десетина общини”, които са имат такива проблеми.

В същото време Бойко Борисов отново се натъкна на неразрешим казус. Във вторник той заяви, че Столична община има пари за почистване на речните корита и укрепване на някои диги, но не може да ги похарчи. Проблемът е в това, че съоръженията са държавна собственост и затова неможе да се заделят пари за тях от общинския бюджет. Поради тази причина Борисов е поискал прехвърляне на собствеността върху дигите на река Лесновска, за да бъдат “стопанисвани по-добре”.

Преди три дни Борисов заяви, че за да реши основно проблема с реките в София трябват около 200 милиона лева, с които София не разполага.

Кметът поиска от Етем “помощ за осъществяване на по-добро взаимодействие” с другите две министерствa, които имат отношение към речната система в града – Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите.

По време на общите изявления в тона на Борисов нямаше и помен от критиките към ДПС-министрите, които отправяше преди и по време на предизборната кампания. В неговата публична позиция се забеляза и смекчаване на позицията и по отношение на парите от данък общ доход, които държавата ще даде на Столична община.

“Ние искаме 300 (б.р. милиона лева), но трябва да се съобразяваме с реалностите”, обясни във вторник Борисов, а Етем му препоръча да търси пари затова и в Брюксел.

Споделяне

Още от България