Заради скандалния му разговор с Борисов и Найденов в Банкя

Етичната комисия на ВСС предлага втора дисциплинарка срещу Кокинов

Бившият градски прокурор иска отлагане заради проверката по случая, кадровиците не са съгласни

Снимка: БГНЕС

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще предложи на колегите си да образуват в четвъртък второ поредно дисциплинарно производство срещу бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, съобщиха от съвета в понеделник.

 

Причината е участието му в записания с незаконно СРС скандален разговор с бившия премиер Бойко Борисов и разследвания за корупция, принуда и служебно престъпление ексаграрен министър Мирослав Найденов в дома на лидера на ГЕРБ в Банкя.

 

Шокиращите аудиофайлове, изтекли анонимно в медиите преди повече от две седмици, разкриха как тримата обсъждат възможностите за влияние на хода на разследването срещу Найденов, сексуалната ориентация на двама от зам.-градските обвинители, както и случващото се в прокуратурата след избора на Сотир Цацаров за наследник на Борис Велчев.

 

След избухването на скандала Кокинов подаде оставка като ръководител на СГП и като магистрат, като ВСС гласува само първата, за да си остави възможност да образува дисциплинарно производство по случая и евентуално да уволни прокурора.

 

Той бе поканен на изслушване пред Етичната комисия в понеделник, но не се отзова. Вместо това упълномощен от него адвокат е изпратил писмо до съвета, в което моли за отсрочка, докато приключи образуваната от прокуратурата проверка по скандалните записи, както и първото му дисциплинарно производство – заради нарушаване на принципа за случайно разпределение по делото за сделката между НЕК и швейцарската ЕФТ за износ на ток.

Шефът на комисията Ясен Тодоров коментира пред медиите, че за пръв път в практиката ѝ в толкова начална фаза на даден казус магистрат ползва адвокатска защита. Колегите му обаче няма да се съобразят с желанието на Кокинов и ще изготвят предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу него за уронване престижа на съдебната власт.

Основните причини за становището на комисията са, че бившият градски прокурор е имал нерегламентиран контакт с разследвано лице, както и, че си е позволил да обсъжда по вулгарен начин свои колеги. Според членовете на комисията прокурорската проверка по случая няма нищо общо с тяхната работа и двете не могат да се смесват.

Първото дисциплинарно производство срещу Кокинов бе образувано от ВСС по настояване на главния прокурор Цацаров. Именно по повод този казус бившият градски прокурор бе записан да се оплаква многократно на Борисов и Найденов с думите "всички ме репресират" и "всички ми скачат".

Заради готвеното му наказания по този случай Кокинов обясняваше на бившия премиер, че смята да се кандидатира за поста на апелативен прокурор на София, овакантен от Ангел Илиев заради нарушаване на принципа за случайно разпределение по едно от делата "САПАРД".

"Попитай главния (прокурор - бел.ред.), какво му се върти в главата, на мен не ми каза. Какво да ти кажа. Разбирам се с него, но много повратлив е, много бързо си сменя позицията. Нищо лошо не искам да кажа, но ме изненадва непрекъснато. Много ми е трудно признавам. Днеска така, утре онака. Единият ден ме бие по главата, другият ден ме гали. Много ми е трудно. За това искам да отида в апелативна, на спокойствие малко, по-настрани. От проверка в проверка съм. Направи туй, направи онуй. След това, я, направиш нещо, айде по главата", жалваше се обвинителят на Борисов в скандалния запис, разпространен в медиите на 26 април.

След оставката на Кокинов ръководният му пост временно бе поет от заместника му Роман Василев. Впоследствие Цацаров предложи за и.д. градски обвинител Евгени Диков от Върховната касационна прокуратура. Предстои ВСС да гласува предложението, а след това да проведе и конкурс за титуляр.

Споделяне

Още по темата

Още от България