Етичната комисия няма да вика Цецка Цачева заради сигнала на БСП

Депутатите от парламентарната етична комисия няма да викат за изслушване председателя на Народното събрание Цецка Цачева по сигнала на парламентарната група на Коалиция за България срещу нея. Миналата седмица от левицата обявиха, че сезират комисията, тъй като Цачева "системно“ им връщала въпроси и питания към премиера и министрите от кабинета.

Ротационният председател на комисията Валентин Николов ("Атака”) обаче каза, че ще бъдат изслушани представители на левицата.

На заседанието ѝ, което по традиция се провежда закрито, Бойко Великов от БСП е предложил Цачева да говори пред комисията или пък да предостави писмено становище по случая. Искането му обаче е било отхвърлено.

"Това предложение беше излишно, защото всички знаете, че нито имаме приет етичен кодекс, нито имаме някакъв закон за парламентарната етика, нито това е записано в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание“, обясни Николов, като подчерта, че комисията няма никакъв механизъм, по който евентуално да санкционира Цачева за нарушение на парламентарния правилник.

"По правилник единственият орган, който може да извършва някакви дисциплинарни наказания, това е председателят на НС, тоест ние трябва да сезираме председателят да санкционира, примерно, административно себе си“, посочи той.

Валентин Николов попита риторично дали от пълното наименование на комисията - "Парламентарна комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси и парламентарна етика", не трябва да изпадне "етика" при това положение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?