Етикетите на алкохола с данни и за калориите

Етикетите на алкохола с данни и за калориите

Европейската комисия трябва да внесе най-късно през 2016 г. предложение за оповестяване на калориите върху етикетите на алкохолните напитки. За това настоя Европейският парламент в приета в сряда резолюция, призоваваща за нова стратегия на ЕС за алкохола с акцент върху мерките срещу консумацията на алкохол от непълнолетни, шофирането в нетрезво състояние и употребата на алкохол по време на бременност.

Евродепутатите също така призоваваха ЕК да обсъди върху етикетите на алкохолните напитки да има предупреждения към бременните жени да не консумират алкохол и препоръки към шофьорите да не сядат зад волана в нетрезво състояние.

Да се увеличат усилията на страните членки за защита на младите хора, като стриктно прилагат законодателството относно възрастовото ограничение за консумация на алкохол. Също така се препоръчва да се изследва ефектът на рекламите на алкохол върху младите хора и да се ограничи показването им. Държавите в ЕС трябва да обсъдят и мерки срещу продажбата на много евтин алкохол.

Злоупотребата с алкохол е втората най-разпространена причина за заболявания, свързани с начина на живот, в някои от страните членки, посочват от Брюксел. Алкохолната зависимост е рисков фактор при повече от 60 хронични болести, включително алкохолна чернодробна болест (ALD), алкохолен хроничен панкреатит и почти всички други заболявания на храносмилателната система, рак, диабет, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, и фетални разстройства, свързани с консумацията на алкохол от страна на майката (FASD) и невропсихиатрични разстройства като алкохолна зависимост.

Злоупотребата с алкохол е причина за преждевременната смърт на 3.3 милиона души в световен мащаб всяка година, или 5.9% от общия брой смъртни случаи. Във възрастовата група 20―39 г. приблизително 25% от всички смъртни случаи се дължат на злоупотреба с алкохол. Тези смъртни случаи често настъпват след катастрофи, насилие или чернодробни заболявания, сочи статистиката на ЕК.

Споделяне

Още от Европа