Етиопски втори пилот отвлече самолета си и го приземи в Женева

Снимка: АФП

Вторият пилот на самолет на етиопските авиолинии влезе в ролята на въздушен пират и приземи рано в понеделник принудително самолета си на летището в Женева.

Представителят на женевската полиция Оливие Грожан обясни, че пиратът се възползвал от това, че първият пилот отишъл до тоалетната, след което се заключил в пилотската кабина, помолил да презареди с гориво и приземил самолета в 6 часа местно време. След това той се спуснал по въже на пистата и се предал на полицията.

Като причина за постъпката си вторият пилот назовал желанието да получи политическо убежище в Швейцария, понеже чувствал, че животът му е застрашен в родината му. Похитителят, роден през 1983 година, има етиопско гражданство. Според швейцарското законодателство го застрашава 20 години затвор за отвличане на заложник.

Общо на борда имало 200 души. Никой не е пострадал. Според полицията в нито един момент животът на пътниците не е бил застрашен, понеже похитителят не е имал оръжие. В момента той е задържан от полицията за разпит.

Полет ЕТ 702, който излетял от Адис Абеба в 3,30 ч. местно време и който трябвало да кацне в Рим в 4,40 ч. местно време, е бил отклонен над Судан, съобщи по-рано в. "Трибюн дьо Женев". Към този момент мотивът на въздушния пират оставаше неизвестен.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?