Етническият мир се запазва и без Доган в парламента, смята Иван Костов

Иван Костов нарече "силно преувеличени" изявленията на лидери на ДПС, че етническият модел в страната ще рухне. На митинга при откриването на кампанията на ДПС в Джебел водачите на ДПС заплашиха, че ако кандидат-депутатската им листа в Благоевград не бъде регистрирана, това ще бъде заплаха за етническия мир в България.

Ахмед Доган, който не присъства на митинга в Джебел, заяви днес пред журналисти, че не вижда обстоятелство, което да нарушава етническия мир в страната. Доган разговаря с президента Стоянов по повод отказа на РИК в Благоевград да регистрира листата на движението. Самият Петър Стоянов даде да се разбере в събота, че очаква от ЦИК положително решение за ДПС. Стоянов изтъкна още, че най-добре за българското общество е българските турци да имат участие на всички нива на властта. Президентът досега не е казвал дали смята, че ДПС и български турци са едно и също нещо и дали има предвид конкретно посочени от Ахмед Доган хора да бъдат поставени на различните етажи на властта.

Не вярвам една напреднала в преговорите си за европейско членство страна, която може да ги приключи в рамките на следващия мандат и да подпише споразумение за присъединяване към ЕС, да бъде разбутана с етнически конфликти, защото някои депутати от ДПС няма да влязат в парламента, каза Иван Костов в отговор на журналистически въпрос днес в НДК при представянето на софийските депутатски листи на коалицията ОДС.

В българския парламент могат да отсъстват много хора и едновременно с това мирът да бъде гарантиран, каза Костов. Наистина ще се създаде известно напрежение, но то ще бъде в ДПС.

Очевидно турският вот ще се разпръсне по политически пристрастия, а не на етническа основа, заяви Костов. Според него възможно е етническите турци да гласуват вече съобразно политическите си предпочитания и да не дават етнически вот, защото бе изпълнена четиригодишна програма, която изцяло се припокрива с програмата на ДПС от 1997 година.

Всичко, което ДПС поиска бе реализирано през четиригодишния мандат и сега е съвсем естествено да се пита как движението вижда развитието на българския етнически модел, защото България води преговори с ЕС и развива етническия модел съобразно европейските стандарти, каза Костов.

Споделяне

Още от България