"Етнос": Германците са решили да има нов заем за Гърция

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас

Берлин искал да натовари Атина с нов заем за 10 млрд. евро,  споразумението за който се очаквало да бъде подписано до декември-януари. Решението вече е взето от германския канцлер Ангела Меркел и новият меморандум за заема ще бъде за периода 2014-2016 г. и ще влезе в сила, след като изтече през май 2014 г. сегашният меморандум, твърди гръцкият в. "Етнос", цитиран от БТА във вторник.

От 2010 г., откакто е в режим на външно финансиране заради кризата, Гърция е получила от своите международни кредитори ЕС, ЕЦБ и МВФ, два спасителни пакета в размер на 250 млрд. евро. Атина се надява сама да се справи с финансовите нужди,  но анализатори са на мнение, че въпреки усилията, заради очертаващата се финансова дупка догодина, Гърция ще прибегне до нов заем.

До юни обаче ще е ад, дотогава всичко ще се реши с нашите кредитори, каза пред в. "Вима" финансовият министър Янис Стурнарас. Нарежданията за този ад обаче се дават от Меркел и германците, коментира вестникът и допълва, че вече са в ход сондажи за реализиране на решението за нов заем на Гърция. За целта германците засилват натиска вълху кабинета на Андонис Самарас.

Преди всичко те отказват да бъдат разсрочени гръцки държавни облигации в размер на 6 млрд. евро, държани от централните банки на  еврозоната. Ценните книжа са закупени преди избухването на кризата. Падежът им е до 2016 г. Миналата седмица членът на управителния съвет на Европейската централна банка Йорг Асмусен се обяви против исканото от Атина разсрочване на облигации. А това означава, че Гърция трябва сама да намери и да плати тези 6 млрд. евро.

Самият Асмусен каза, че в средата на идната година, когато приключва действието на втората програма, Гърция ще има нужда от допълнително външно финансиране в размер на 5-6 милиарда евро.

Париж не приема да има разсрочване на гръцките облигации, като заедно с Берлин оказва натиск върху Атина и за допълнителни бюджетни мерки в размер на 2 млрд. евро за 2014 г., което подсказва, че тя ще отиде на варианта за нов заем.

През май 2014 г. пък изтича и падежът на облигации в размер на 4,5 млрд. евро, емитирани през 2009 г. от предишното правителство на премиера Костас Караманлис, за да бъдат подпомогнати гръцките банки. Ако не бъде допуснато разсрочване и на тези облигации, кабинетът Самарас ще бъде принуден да търси допълнителни милиарди в следващите седем месеца и ще склони на нов заем, смята в. Етнос".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?