ЕЦБ: България има още работа за влизане в еврозоната

ЕК очаква България да се присъедини към еврозоната най-рано през 2024 година

България има още работа да свърши преди да приеме общата европейска валута. Това заяви членът на управителния борд на Европейската централна банка Фабио Панета.

Според него страната ни трябва да стабилизира икономиката и да подобри дейността на институциите и усъвършенства правната рамка, за да може да се присъедини към Еврозоната.

На този фон зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза, че България и Хърватия може да се присъединят към еврозоната най-рано от 1 януари 2024 година.

Той поясни, че най-краткият срок за престой в т. нар. чакалня за еврозоната е две години и след като двете страни получиха възможност да влязат в това предверие миналата седмица, двете години изтичат през юли 2022 година. 

Домбровскис поясни, цитиран от БТА, че обичайно страните въвеждат общата валута от 1 януари, а до началото на 2023 г. времето би било кратко за сложните процеси, които още не са завършили до приемането на еврото в двете страни.

По неговите думи, освен изпълнението от София и Загреб на оставащите мерки, ще бъде необходимо да бъдат взети две решения от Съвета на ЕС и едно - от Европейския съвет.

Според него затова е обозримо въвеждането на еврото от България и Хърватия да се очаква след най-малко четири години, в зависимост от изпълнението на изискванията от Маастрихт.

Решението за покана на двете страни в чакалнята не бе взето за една нощ, те работиха усилено и приложиха съответните мерки, посочи Домбровскис. 

Остава още работа, двете държави съобщиха, че реформите продължават - срещу прането на пари, както и в извънбанковата област като застраховането, и по въпроса с несъстоятелността и управлението на държавни дружества, поясни той.

Според ЕК повече референдуми не са необходими, заяви Домбровскис в отговор на въпрос дали въвеждането на общата валута да не бъде поставено на общонародно допитване.

ЕК ще продължи да наблюдава върховенството на закона в България с новия общоевропейски механизъм, чието прилагане предстои от тази есен, посочи зам.-председателят на ЕК.

Естествено комисията следи протестите в България, но засега не бих очертал пряка връзка или последици за присъединяването към еврозоната, добави той. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?