ЕЦБ е за контрол над капиталите в Гърция, за да се избегне "обезкръвяване" на банките

ЕЦБ е за контрол над капиталите в Гърция, за да се избегне "обезкръвяване" на банките

Европейската централна банка (ЕЦБ) би искала Гърция да въведе контрол над капиталите, за да се избегне "обезкървяване" на банковия сектор. Това съобщава германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", позовавайки се на източници, близки до ЕЦБ и цитирани от Франс прес.

"Управителният съвет на ЕЦБ и банковите контрольори биха се чувствали по-добре, ако имаше контрол над капиталите, за да се избегне обезкръвяване на банките", посочва пред изданието един от източниците.

От края на 2014 година ЕЦБ пое надзорната роля над европейския банков сектор освен мисията си за паричната политика.

Управителният съвет на банката (19-те управители на централните банки на страните от еврозоната плюс шестимата членове на Изпълнителния съвет) се събра вчера във Франкфурт. На тази редовна среща не е имало дискусии за контрола над капиталите в Гърция, увери говорител на институцията.

Съветът реши вчера да продължи с две седмици механизма за спешни заеми, поддържащи дееспособни гръцките банки, изправени пред масово теглене на ликвидности от техните клиенти. ЕЦБ малко увеличи и тавана за тези кредити - от 65 до 68,3 милиарда евро.

С режим на контрол над капиталите правителството може да ограничи тегленето на ликвидни средства, прехвърляне на пари в чужбина и дори да наложи период на затваряне на банките. Договорът на ЕС позволява да се прибягва временно до такъв механизъм. Кипър го използва през лятото на 2013 година в разгара на финансовата и банковата криза.

Споделяне

Още от Европа