ЕЦБ готова да действа при "Брекзит"

Акциите падат, златото поскъпва

ЕЦБ готова да действа при "Брекзит"

Европейската централна банка (ЕЦБ) има план за действие, ако се реализира сценарият за излизане на Великобритания от ЕС ("Брекзит").

Това заяви членът на управителния съвет на ЕЦБ и управител на Централната банка на Франция Франсоа Вилерой де Гало.

"Ако е необходимо, ЕЦБ е готова да предприеме мерки, за да противодейства на възможни последици при евентуален вот на британците на 23-ти юни за напускане на Съюза.

На първо място Английската централна банка ще трябва да отговори на възможен сценарий Brexit, но ако е необходимо, ЕЦБ също е готова да реагира", заяви Вилерой в интервю за германския вестник "Велт ам Зонтаг", цитирано от БНР.

По думите му евентуалното напускане на Великобритания ще доведе до краткосрочна нестабилност на финансовите пазари. Подобен ход ще има сериозни последствия за Лондон като международен финансов център.

Според последното проучване на агенция ORB сред 2052-ма британци 55% от анкетираните са посочили, че желаят Великобритания да напусне ЕС, докато 45% смятат, че тяхната държава трябва да остане в рамките на Съюза.

Въпреки че Великобритания не използва еврото, британски вот за напусне на единната европейска общност може да предизвика финансова нестабилност предвид несигурността, която ще бъде генерирана около новите търговски взаимоотношения между Обединеното кралство и останалите членове на ЕС.

В интервю за германския ежедневник "Билд" президентът на ЕС Доналд Туск предупреди, че при евентуално напускане на общността на Великобритания ще ѝ отнеме поне седем години за предоговаряне на новите търговски отношения със съюза.

Антиевропейските движения в редица други страни от общността също могат да използват евентуално гласуване Brexit като натиск за провеждането на подобни референдуми и в техните държави.

Говорейки по-рано този месец, президентът на ЕЦБ Марио Драги също заяви, че докато Централната банка смята, че Великобритания трябва да остане в ЕС, тя е готова за всички непредвидени обстоятелства.

Междувременно европейските борси регистрираха солиден спад към двумесечни дъна в началото на търговията в понеделник, тъй като инвеститорите разпродават рискови активи по цял свят с оглед на опасенията за възможен "Брекзит".

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 1,5% към 327,10 пункта в началото на деня, достигайки най-ниското си ниво от началото на април. Немският фондов индекс DAX падна с 1,15%, френският CAC40 - с 1,3%, италианският MIB - с 1,85%, а британският FTSE100 - с 0,55%.

Британският паунд пък поевтиня до осемседмично дъно спрямо долара. В същото време йената скочи до най-високото си ниво от три години спрямо паунда и еврото, след като инвеститорите потърсиха убежище при японската валута на фона на понижените пазарни нагласи след поредната масова стрелба в САЩ.

Златото пък продължи да поскъпва и в понеделник в светлината на очакванията за Brexit и нерешителната политика на "Федералния резерв" на САЩ. Появиха се прогнози, че тройунцията може да достигне 1 400 долара до края на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?