ЕЦБ и БНБ създават суап линия до 2 милиарда евро

Борисов и Лагард са обсъдили кандидатурата на България за чакалнята на еврото

ЕЦБ и БНБ създават суап линия до 2 милиарда евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската народна банка (БНБ) са се договорили да сключат предпазно валутно споразумение (суап линия), за да осигурят ликвидност в евро, съобщи пресцентърът на БНБ.

По новата суап линия БНБ ще може да вземе до 2 милиарда евро в замяна на български левове. Максималният падеж за всяка изтеглена сума ще бъде три месеца.

Суап линията ще остане в сила до 31 декември 2020 г., освен ако не бъде удължена, се казва в съобщението на БНБ.

Линия за валутен суап е споразумение между две централни банки за обмяна на валута. Чрез нея дадена централна банка може да получи ликвидност в чужда валута от централната банка, която я емитира. Обикновено това се прави, когато е необходимо да се предостави съответната валута на местни търговски банки.

Малко преди съобщението на БНБ финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че България е изпратила писмо до ЕЦБ по отношение на възможността за отпускане на суап линия. По думите му, ако страната ни е част от ERM II, ще може свободно и без ограничения да се възползва от валутните суап линии на ЕЦБ с цел да подкрепи валутния борд. Между присъединяването на лева към ERM II и договарянето на суап линия обаче няма директна зависимост, защото такива споразумения се сключват не само с държави извън еврозоната, но и извън ЕС.

Междувременно премиерът Бойко Борисов е провел разговори с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард в сряда вечерта. Двамата са обсъдили възможностите за справяне с последиците от Covid-19 и необходимостта от общ европейски финансов отговор на негативните отражения от пандемията, съобщи правителствената информационна служба.

Кристин Лагард е поздравила Борисов за предприетите социално-икономически мерки с цел подпомагане на българския бизнес по време на извънредното положение.

Борисов е изтъкнал пред Лагард, че страната ни отпуска 4.5 млрд. лв. ресурс в полза на малкия и средния бизнес, самонаетите и за хората, които са в неплатен отпуск за периода на кризата под формата на финансови инструменти.

Двамата са приветствали установяването на суапова линия между ЕЦБ и БНБ за осигуряването на ликвидност в евро.

"Това е голяма подкрепа за България и гаранция за допълнителна стабилност на валутния борд, който в ситуация на криза трябва да бъде максимално защитен", заявил премиерът.

Той е посочил, че приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще бъде от изключителна полза за икономиката ни. Допълнил е, че общият банков надзор е гаранция за прозрачността на работата и на българските банки.

Борисов е акцентирал и върху конкретните стъпки и усилия, които правителството, банковият сектор и надзорът у нас реализират в процеса по подготовката.

В хода на разговора премиерът е отбелязал трайния растеж на брутния вътрешен продукт у нас през последните години, както и финансовата стабилност и дисциплина. Той е посочил, че страната ни има добра кредитна история на фискална и бюджетна дисциплина, както и втория най-нисък дълг на държава в ЕС, като съотношение на дълга към БВП.

По-рано Борисов обяви, че до края на седмицата България ще прати документите за членството ни във валутно-курсовия механизъм ERM II. Не е ясно точно за какви документи става дума, защото паралелно трябва да се случи присъединяването към Банковия съюз, за което е необходимо решение на управата на ЕЦБ, а България още не е изпълнила едно от основните условия - допълнителното капитализиране на ПИБ с 263 млн. евро с краен срок 26 април 2020 г.  

През последните няколко седмици две държави от ЕС - Дания, която е част от ERM II, и Хърватия, която подобно на България кандидатства за влизане, вече поискаха и получиха суап линии.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес