ЕЦБ може да забрани на банките да плащат дивиденти

ЕЦБ може да забрани на банките да плащат дивиденти

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да поиска от финансовите институции да отложат плащането на дивиденти най-малко до края на година, съобщи "Блумбърг", позовавайки се на свои източници.

Въпросът за раздаването на дивиденти, който е особено чувствителен по време на криза, беше оставен на по-заден план през последните месеци, след като институцията препоръча на банките да се въздържат от купуване на акции с цел да плащат на акционерите си, както и да не изплащат дивиденти за финансовата 2019 и 2020 година най-малко до 1 октомври 2020 година.

Според ЕЦБ целта е да бъде подобрена способността на финансовите институции да поемат загуби и да се подкрепи кредитирането на домакинствата и на средните и големи предприятия по време на пандемията от коронавирус.

Въпреки натиска на някои големи банкови учреждения върху ЕЦБ, неколцина от членовете на надзорния съвет на регулатора с централа във Франкфурт са на мнение, че икономическото възстановяване все още не е достатъчно ясно, за да се разреши отново изплащането на дивиденти.

Решение не е взето, но се очаква в близките дни да бъде направено официално съобщение, според източниците на "Блумбърг". Освен това регулаторите в различните страни от еврозоната все още могат да дават разрешение на малките банки, които не са под прекия надзор на ЕЦБ, да плащат на акционерите си. Възможно е също така на банките да бъде разрешено да плащат дивиденти в акции вместо в пари, за да се съхрани техният капитал. Някои от членовете на надзорния съвет освен това искат ЕЦБ да възприеме подхода да разглежда всеки случай поотделно, за да позволи на някои по-солидни банки да върнат част от капиталовите излишъци.

Споделяне

Още от Бизнес