ЕЦБ може още да свали лихвите

ЕЦБ може още да свали лихвите

При влошаване на макроикономическите прогнози, Европейската централна банка (ЕЦБ) би могла да намали още лихвите си, които вече са сведени до исторически минимум. Това заяви главният икономист на институцията Петер Прат в интервю за италианския в. "Република", цитиран от БТА.

"Ако нови отрицателни шокове влошат прогнозата и ако условията на финансиране не се коригират в правилната посока и в необходимия мащаб за съживяване на икономиката и инфлацията, спадът на лихвите продължава да бъде част от нашия арсенал", посочва Прат.

Преди седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги разтревожи инвеститорите като заяви, че не очаква по-нататъшни понижавания на лихвените равнища. Думите му бяха изтълкувани като нарушаване на обещанието му от 2012 г. да направи всичко, каквото и да струва това, за да спаси еврото.

Точно преди осем дни ЕЦБ понижи трите си водещи лихви, като основната стигна 0%, и увеличи програмата си за изкупуване на дългови книжа. Институцията обяви, че ще изкупува и корпоративни облигации на компании от еврозоната с инвестиционен рейтинг, които не са банки. Целта е да се влеят свежи пари в икономиката като мярка за борба със слабата инфлация и за съживяване на икономиката.

"Както показаха други централни банки, ние не сме стигнали физическата долна граница", посочва Прат в интервюто за "Република".

Междувременно късно в четвъртък Марио Драги призова европейските лидери да направят повече структурни реформи в подкрепа на скромното съживяване на икономиката в еврозоната. Шефът на ЕЦБ говори на срещата на високо равнище в Брюксел.

"Ясно обясних, че паричната политика наистина бе единствената, довела до съживяване, но тя не може да се справи със структурните слабости на икономиката в еврозоната", заяви Драги пред журналисти. Той изрази надежда, че тази насока в дейността ЕЦБ няма да се окаже извинение за липсата на действия.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?