ЕЦБ обяви, че корумпираната латвийска банка ще фалира

За разлика от БНБ, която умува 5 месеца по казуса "КТБ", Франкфурт взе решение да ликвидира ABLV Bank за 10 дни

ЕЦБ обяви, че корумпираната латвийска банка ще фалира

За разлика от Българската народна банка, която през 2014 г. около 5 месеца умуваше дали да остави източената КТБ да фалира, Европейската централна банка взе подобно решение по отношение на латвийската банка ABLV Bank за точно 10 дни.

На 13 февруари Мрежата за борба с финансовите престъпления на министерството на финансите на САЩ (FinCEN) обяви, че банката ABLV Bank е участвала в пране на пари и подкрепа на тероризма. Според Вашингтон институцията е участвала в сделки с организации от черния списък на ООН за закупуване или износ на балистични ракети за Северна Корея. ABLV бе обвинена и в обслужване на сметките на корумпирани лица, като според американските власти повечето от клиентите на банката са фиктивни компании извън Латвия.

След обявлението на Вашингтон финансовата институция бе подложена на рязък отлив на депозити и в резултат от американските санкции се стигна до невъзможност да обслужва задълженията си в американски долари.

Точно 10 дни след обявлението на САЩ, на 23 февруари, Европейската централна банка взе решение, че финансовата институция "фалира или вероятно ще фалира" и трябва да бъде ликвидирана от латвийските власти вместо да бъде спасявана според правилата на ЕС.

Латвийската ABLV Bank е третата по големина в страната и има офиси в много от страните от бившия Съветски съюз (ОНД). Тя е една от трите латвийски банки, които са директно надзиравани от създаденото в края на 2014 г. звено "Банков надзор" към ЕЦБ.

"Поради значително влошаване на ликвидността банката по всяка вероятност няма да бъде в състояние на изпълнява задълженията си. Банката не разполага с достатъчно средства, които се ползват незабавно в случай на отлив на депозити преди активиране на процедурата пред латвийския фонд за гарантиране на влоговете", обяви през уикенда ЕЦБ.

По силата на новото европейско законодателство за спасяване на банки ЕЦБ определи, че ABLV Bank "фалира или е вероятно да фалира". В случая обаче е взето решение, че не е в обществен интерес въпросната банка и нейното подразделение в Люксембург да бъдат спасявани, поради което по-нататъшните действия по отношение на трезора ще се извършват по латвийското законодателство.

Европейският единен съвет за банково преструктуриране (Single Resolution Board) потвърди решението на ЕЦБ, като се произнесе, че латвийската банка и подразделението ѝ в Люксембург не представляват системен финансов риск за съответните държави или за региона на еврозоната и трябва да бъдат ликвидирани, а не да бъдат спасявани според правилата на ЕС.

От ЕЦБ, която е базирана във Франкфурт, припомниха, че гарантирани за вложителите в ABLV Bank са депозитите до 100 000 евро, които ще бъдат възстановени от латвийския фонд за гарантиране на влоговете.

По данни към края на третото тримесечие на 2017 г. депозитите в третата по големина латвийска банка са били на стойност 2.67 млрд. евро, а активите ѝ – 3.6 млрд. евро.

Споделяне

Още от Бизнес