ЕЦБ остави без промяна водещите си лихви

Кристин Лагард, ЕЦБ

Европейската централна банка (ЕЦБ), както се очакваше, остави лихвите си на историческите им минимуми на заседанието си по паричната политика в четвъртък, предадоха световните агенции.

Институцията във Франкфурт посочва, че това е продиктувано от оценката на рисковете, идващи от ограниченията, въведени в борбата срещу Covid-19, и поскъпването на еврото.

Основната лихва остава 0%, а търговските банки ще бъдат облагани с лихва от 0.50% върху депозитите, които държат в ЕЦБ, а не ги отпускат на клиентите си.

Пазителите на еврото запазват и статуквото на противокризисния си арсенал, сред които е и Програмата за извънредно изкупуване в условията на пандемия (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP), която значително бе подсилена на предишното заседание на ЕЦБ през декември.

Европейската икономика преминава през тежки зимни месеци. Броят на заразените и починалите от коронавируса се увеличи, което доведе до нови ограничения върху бизнеса. Германия по-рано тази седмица удължи частичния си локдаун до 14 февруари, Франция наложи вечерен час, забранявайки излизането след 18 часа, а Португалия отчете нов антирекорд при новозаразените вчера, отбелязва Асошиейтед прес.

Анализатори на Оксфорд икономикс (Oxford Economics) прогнозират, че икономика може отново да се свие през първите три месеца на текущата година.

Прогнозите на Европейската комисия са, че икономиката на еврозоната през 2020 г. се е свила със 7.8% и ще нарасне с 4.2% през текущата година. Официални данни се очаква да бъдат оповестени на 2 февруари.

Икономиката се подсилва от мащабните стимули, предоставени от ЕЦБ, националните правителства и ЕС.

Решението на ЕЦБ да остави без промяна свои ключови програми до голяма степен бе очаквано, тъй като едва миналия месец институцията даде значителен нов тласък на конюнктурата. Управляващият съвет увеличи с 500 млрд. евро изкупуването на облигации, с което програмата достигна общо 1.85 млрд. евро. Редовното изкупуване на ценни книжа с цел стимулиране на икономиката освен това бе удължено поне до март 2022 година. Над половината от общата сума все още не е предоставена.

Изкупуването на облигации е начин в икономиката да бъдат инжектирани новоотпечатани пари с цел да се повиши инфлацията, чието равнище в момента се оценява като твърде ниско. Изкупуването също така задържа лихвите ниски, така че компаниите да могат да си позволят кредитите, от които се нуждаят, за да оцелеят в рецесията, предизвикана от коронакризата.

Един от резултатите на тази програма е, че правителствата могат да използват пазара на облигации, за да си осигуряват евтини кредити на фона на увеличаването на държавните дефицити заради разходите в подкрепа на икономиките, например за поемане на заплатите на служители в принудителен отпуск, с цел да се предотвратят съкращения.

Допълнителни стимули предстои да бъдат задействани от фонда на стойност 750 млрд. евро, създаден от ЕС в подкрепа на икономическото възстановяване. 

Споделяне

Още от Бизнес