ЕЦБ отказва да преструктурира дълга на Атина

ЕЦБ отказва да преструктурира дълга на Атина

Невъзможно е Европейската централна банка (ЕЦБ) да приеме преструктуриране на дълга по гръцките държавни облигации, които банката притежава. Това предупреди Беноа Кьори, член на управителния съвет на ЕЦБ, цитиран от Ройтерс.

Мандатът на ЕЦБ ѝ забранява да финансира европейските държави, както би се получило при такава операция.

В момента ЕЦБ държи гръцки дългови книжа за 27.7 млрд. евро, по които може да се преговаря, или близо 42% от общата сума.   На 20 юли изтича падежът на две емисии гръцки облигации за близо 3.5 млрд. евро, а през август - на други две за 3.2 млрд. евро.

Що се отнася до другите книжа, които са в обращение, "не ЕЦБ решава дали Гърция се нуждае от намаляване на дълга", поясни Кьоре, изпращайки топката в полето на европейските политици.

"Това е политическо решение. Но е абсолютно ясно, че ние не можем да се съгласим с намаляване на дълга, свързано с гръцките облигации, които държи ЕЦБ. Това е невъзможно поради правни причини", заяви членът на борда на ЕЦБ.

Програма на ЕЦБ за закупуване на държавни облигации ще "насърчи краткосрочния растеж и пазара на труда и ще ни помогне да постигнем целта за ценова стабилност", каза още Кьоре по повод плановете на банката от март да инвестира по 60 млрд. евро месечно в ценни книжа в опит да съживи европейската икономика.

"Има спешна нужда европейските правителства да извършат структурните реформи и да консолидират публичните бюджети, за да се създаде дългосрочен устойчив ръст", допълни Кьори.

Сбирка на финансовите министри на ЕС

Новата политическа ситуация в Гърция ще бъде обсъдена на днешното заседание на финансовите министри от еврозоната, към които утре ще се присъединят и колегите им от останалите страни от ЕС.  

Вече е ясно, че Европа няма единна позиция относно победата на СИРИЗА. Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че изходът от изборите ще увеличи икономическата нестабилност. Френският президент Франсоа Оланд, който е противник на строгата политика за икономии, се изказа за тясно сътрудничество с Гърция, за да се гарантира растежът и стабилността на еврозоната.

Коментари има и в Германия. Волфганг Бозбах от управляващия Християн-демократически съюз смята, че "неспазването на договорите не трябва да се поощрява". "Това би било напълно погрешен сигнал към други страни, изпитващи криза, които ще може да очакват същото отношение".

Председателят на фракцията на "Зелените" Антон Хофрайтер обаче се изказа в полза на "намаляване на дълга в замяна на социални и икономически реформи".

Представителите на Левицата Катя Кипинг и Бернд Риксингер заявиха от своя страна, че победата на СИРИЗА означава надежда за ново начало за Европа. Значително повлияната от федералното правителство спасителна политика на Тройката се е провалила, твърдят те.

Споделяне

Още от Бизнес