ЕЦБ отрече, че изпълняваме критериите за членство в еврозоната 

ЕЦБ отрече, че изпълняваме критериите за членство в еврозоната 

Европейската централна банка (ЕЦБ) опроверга българското министерство на финансите, което съобщи, че България изпълнява всички критерии за членство в еврозоната. 

Във вторник Министерството на финансите (МФ) разпространи съобщение, че "България изпълнява всички критерии за членство в еврозоната", като се позова на данни на ЕЦБ.

В съобщението бе цитиран дългосрочният лихвен процент за оценка степента на сближаване на страната ни за месец май, който е 5.11%. Ведомството на Симеон Дянков твърдеше, че показателят е под референтната стойност от 5.8 на сто и прави заключението, че той потвърждава данните от Доклада за конвергенцията, публикуван по-рано от Европейската централна банка.

Прави се и заключението, че благодарение на покриването на този показател България е една от трите в ЕС, заедно с Дания и Швеция, които изпълняват критериите от Маастрихт за членство в еврозоната.

Това обаче е некоректна интерпретация - става ясно от официален отговор на Европейската централна банка след запитване на БНР.

"В Доклада за конвергенцията показателите са за периода април 2011 - март 2012 година и тези стойности не могат да се пренасят за никакъв друг период, както е представено в прессъобщението на българското финансово министерство", пише в писмото си ЕЦБ. Според институцията "пресмятането не е механично и изисква внимателен анализ за възможни отклонения".

"Освен това българският лев не участва в механизма ЕРМ 2 за обменния курс", където трябва да се следи поне 2 години. Следователно България не отговаря на критериите по член 104 от Договора за функциониране на ЕС, посочват от банката във Франкфурт.

При това българското законодателство не съответства на всички юридически изисквания, на които трябва да отговарят централните банки на страните в еврозоната. Накрая, по повод твърденията на българското Министерство на финансите, ЕЦБ подчертава, че "заключението - дали една държава е постигнала високо ниво на устойчива съвместимост или не - се прави не само въз основа на механичното изпълнение на числовите критерии, а се взимат предвид и други фактори".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес