ЕЦБ пое управата на затруднена италианска банка

Банка Каридже не успя да увеличи капитала си миналия месец

ЕЦБ пое управата на затруднена италианска банка

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви в първия работен ден на новата година, че е назначила трима временни администратори на изпадналата в затруднение италианска банка Каридже (Carige), съобщи Ройтерс.

Това е опит да се спаси борещата се за оцеляване кредитна институция, която не успя да увеличи капитала си.

Банка Каридже с централа в Генуа не успя миналия месец да си спечели подкрепата на акционерите за емисия облигации от 400 млн. евро (459 милиона долара) като част от спасителния план, финансиран от италианските кредитни институции, за да се предпази сектора от риска от още един банков колапс.

"ЕЦБ назначи Фабио Иноченци, Пиетро Модиано и Рафаеле Ленер като временни управители, които ще имат задачата да гарантират стабилността на Каридже", се посочва в съобщение на ЕЦБ.

Решението идва, след като по-голяма част от членовете на управителния съвет, включително председателят Модиано и главният изпълнителен директор Иноченци подадоха оставка след неуспеха на увеличението на капитала. Назначаването на управители е мярка за ранна интервенция, съобщи още ЕЦБ. Целта е те да запазят стабилността на банката, като следят ситуацията отблизо, редовно информират ЕЦБ и при необходимост вземат мерки в изпълнение на капиталовите изисквания.

Регулаторният орган на италианския пазар спря търговията с акции на Каридже за един ден днес по молба на банката. Акциите на другите италиански банки се понижиха при новината, като италианският банков индекс спадна с 2.2 процента.

ЕЦБ, която наблюдава пряко 10-те най-големи банки в Италия, нареди на Каридже да завърши плана си за увеличение на капитала си и да потърси сливане с по-силен партньор.

Най-големият инвеститор в банката е италианското семейство Малакалца, което държи 27.6 процента от Каридже, след като е инвестирало над 400 милиона евро за акции, които струват 20 милиона евро при сегашните цени на пазара.

През 2019 г. ЕЦБ ще надзирава директно 119 банки в еврозоната. Надеждата на България е в списъка да попаднат и най-големите български банки, ако правителството успее да реализира целта си България да влезе едновременно в Банковия съюз на ЕС и във Валутно-курсовия механизъм II (ERMII) в средата на годината.

В началото на ноември Европейският банков орган обяви резултатите от годишните стрес тестове на банките, които включваха сравнително добро представяне на четирите най-големи италиански банки. Това обаче не успокои особено инвеститорите, които продължиха да се тревожат заради високите нива на публичния дълг на страната, голяма част от който е финансиран от кредитните институции в страната.

Споделяне

Още от Бизнес