ЕЦБ пусна новата банкнота от 50 € с надпис на кирилица

ЕЦБ пусна новата банкнота от 50 € с надпис на кирилица

Новата банкнота от 50 €, четвъртата от серия „Европа“, влиза в обращение днес, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ) във вторник.

Новото при нея е, че има надпис "евро" и на кирилица по подобие на купюрите от 5, 10 и 20 евро.

Целта на новата емисия евробанкноти е по-добрата им защита срещу фалшифициране.

Защитните елементи на купюрата от 50 евро включват прозорче с портрет в горната част на холограмата, което при поглеждане на банкнотата срещу светлина става прозрачно. В прозорчето се появява портрет на Европа – героиня от гръцката митология, който се вижда от двете страни на банкнотата. Същият портрет се вижда и във водния знак. Друг защитен елемент е смарагдовозеленото число, върху което се вижда ефект на движещата се нагоре-надолу светлина, когато банкнотата се наклони. На банкнотата има също и релефен печат за хората с увредено зрение.

"Дори в днешната цифрова епоха парите в брой запазват ключово значение в нашата икономика", заяви председателят на ЕЦБ Марио Драги. "Извършено по поръчка на ЕЦБ проучване на използването на пари в брой, което предстои да бъде публикувано през лятото на 2017 г., показва, че над три четвърти от всички плащания в търговски обекти в еврозоната се извършват в брой. По стойност на транзакциите – малко повече от половината", посочи Драги.

50 € е най-широко използваната купюра сред евробанкнотите. Тя има дял от 46% от всички евробанкноти.

Банкнотите от 50 € от първата серия ще останат законно платежно средство, ще продължат да се използват успоредно с новите банкноти и постепенно ще бъдат изтегляни от обращение.

Новите банкноти от 100 € и 200 € ще бъдат емитирани в началото на 2019 г., казаха още от ЕЦБ.

Споделяне

Още от Бизнес