ЕЦБ пусна печатницата на пари заради купуването на държавните дългове

Облигации от Холандия и Германия са обект на първите сделки по програмата за 1.1 трилион евро

ЕЦБ пусна печатницата на пари заради купуването на държавните дългове

Европейската централна банка (ЕЦБ) започна мащабната си програма за изкупуване на държавни облигации, в която предвижда да инвестира 1.1 трилиона евро до септември 2016 г. За целта финансовата институция печата нови пари, а резултатът от това трябва да е стимулиране инфлацията и по този начин на икономиката на страните от еврозоната.

Държавните облигации се изкупуват през централните банки в съответните държави. Говорител на Бундесбанк (Bundesbank) потвърди пред АФП, че екипите на германската централна банка "са активни на пазарите".

Мандатът на ЕЦБ ѝ забранява да финансира пряко страните от еврозоната, поради което това изкупуване се извършва на вторичния пазар на облигации. Засега подробности за придобитите активи и стойността на първите трансакции не са известни.

ЕЦБ гарантира, че няма да купува акции, оценени като лоши от рейтинговите агенции. Изключение се прави само за облигации на държави, изпълняващи стриктно програмата за подобряване на финансовото си състояние. Това на този етап изключва облигациите на Гърция и Кипър.

По неофициална информация в първия ден на програмата са купувани облигации, издадени от Германия и Холандия, съобщи "Файненшъл таймс". Според дилъри се купували и италиански, белгийски и френски държавни облигации. Най-търсени били дълговите книжа с матуритет между 5 и 7 години.

ЕЦБ планира да влага по 60 млрд. евро на месец в програмата за обратно изкупуване.

Стартирането на програмата за изкупуване на държавни облигации от ЕЦБ доведе до поскъпване на дълговите книжа, респективно понижаване на доходността, която носят на инвеститорите. Лихвите по 10-годишните германски облигации намаляха с 6 пункта до 0.34%. По-ниски са и лихвите по испанските и италианските дългови книжа. Най-солидно понижение с 8 пункта до 0.56% регистрира лихвата на белгийските 10-годишни книжа, тъй като се говори, че централната банка на Белгия е сред най-активните в първия ден на програмата.

Единствено лихвите по гръцките книжа вървят нагоре, тъй като са изключени от програмата. Те се повишиха преди срещата на финансовите министри от еврогрупата, на която ще се обсъжда планът на гръцкото правителство за реформи, срещу които управляващите искат да получат нов траш от финансовата помощ за страната.

Споделяне

Още от Бизнес