ЕЦБ разпитва банки с високи нива на необслужвани кредити

ЕЦБ разпитва банки с високи нива на необслужвани кредити

Европейската централна банка (ЕЦБ) разпитва няколко банки от еврозоната за техните високи нива на необслужвани кредити, съобщи говорител на ЕЦБ, цитиран от агенция Ройтерс. Това е част от усилията на ЕЦБ да се справи с огромния размер на "лоши дългове" в региона.

Голямото бреме от кредити, които е малко вероятно да бъдат възстановени, особено в страни като Гърция, Португалия, Испания и Италия, където икономическият спад по време на последната криза беше най-тежък, ограничава зараждащото се икономическо възстановяване в еврозоната, тъй като ограничава способността на банките да отпускат заеми, посочва агенцията.

Като първа конкретна стъпка от плана за задълбочаване на контрола на кредитния риск тази година Единен надзорен механизъм на ЕЦБ (SSM) е изпратил въпросник за необслужваните кредити до определена извадка на кредитни институции от целия SSM, целяща да информира централната банка за тяхната работа, посочи нейният говорител.

По-рано този месец ЕЦБ, която контролира водещите 129 банки в еврозоната, заяви, че е създала работна група, която да упражнява контрол върху високите нива на банковите необслужвани кредити и която ще предложи "последващи действия".

В съответствие с последните прогнози на Международния валутен фонд размерът на т.нар. "лоши кредити" в страните от еврозоната към края на 2014-а година беше на ниво от цели 932 милиарда евро, или 9.2% от брутния вътрешен продукт в региона.

Споделяне

Още от Европа