ЕЦБ разширява програмата за изкупуване на облигации заради коронавируса

Банката очаква спад на БВП в еврозоната от 8,7 на сто тази година

Шефът на ЕЦБ Кристин Лагард

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна лихвите си на исторически ниско равнище, предадоха световните агенции, позовавайки се на говорител на ЕЦБ. Лихвата по рефинансирането остава 0, а по депозитите - минус 0,5 на сто.

ЕЦБ увеличава почти два пъти спешната програма за противодействие на икономическите ефекти от кризата с коронавируса, с 600 милиарда евро. Така спешната помощ достига общо 1,35 трилиона евро.

Програмата с извънредни антикоронавирусни мерки, която се предвиждаше да приключи в края на годината, се продължава до лятото на 2021 година. Програмата за изкупуване на държавни и частни дългове, въведена в средата на март с начален фонд от 750 милиарда евро, е увеличена с 600 милиарда евро и е продължена най-малко до края на юни 2021 година, вместо да приключи в края на 2020 година, посочи говорителят.

Разширяването на програмата на ЕЦБ за извънредно изкупуване в условията на пандемия (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) ще смекчи още повече цялостната ориентация на паричната политика, подкрепяйки условията за финансиране в реалната икономика, по-специално за компаниите и домакинствата, обяснява ЕЦБ в комюнике.

ЕЦБ посочи също така, че ще реинвестира при падежа им активи от програмата най-малко до края на 2022 година. Възможно е да продължи да ръководи тези резерви от активи в дългосрочен план, както прави с програмата си за количествено улеснение (QE) с изкупуване на дългови книжа, въведена през март 2015 година.

Тази програма, основно антикризисно оръжие на ЕЦБ до пандемията, беше утвърдена на равнище 20 милиарда евро месечно, към които се прибавят 120 милиарда евро допълнително, одобрени през 2020 година.

ЕЦБ очаква спад на брутния вътрешен продукт (БВП) в еврозоната от 8,7 на сто през 2020 година в резултат на последиците за бизнеса от ограничителните мерки заради пандемията, заяви президентката на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от Франс прес.

Лагард посочи, че се очаква БВП на еврозоната да нарасне с 5,2 на сто през 2021 година и с 3,3 на сто през 2022 година.

Тези прогнози обаче са обвързани с изключителна несигурност, отбеляза ръководителката на ЕЦБ, като допълни, че продължителността на свиването на икономиката и нейното възстановяване ще зависят от продължителността и ефикасността на ограничителните мерки, политиките за стимулиране на икономиката и подкрепа на заетостта, както и от трайното отражение на пандемията от коронавирус върху търсенето.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?