ЕЦБ разследва три големи европейски банки

ЕЦБ разследва три големи европейски банки

Новият надзорен орган на Европейската централна банка (ЕЦБ) започва разследване срещу три големи европейски банки заради подозрения, че са нарушили европейското законодателство, предаде EU Observer.

Това заяви ръководителя на Единния надзорен механизъм Даниел Нуи при представянето на първия доклад на звеното. Тя обясни, че през последните четири месеца надзорният орган е получил 11 сигнала за нарушаване на правилата, като три от тях заслужават допълнително разследване.

Нуи предупреди, че регулаторният орган ще следи и за агресивни лихвени стратегии сред банките, за да идентифицират прекалено разхлабените стандарти за кредитиране. На представянето на доклада беше също напомнено, че ЕЦБ наблюдава и банките в страните, засегнати най-сериозно от дълговата криза, защото те са изложени на по-голям риск от корпоративни фалити.

Надзорният механизъм беше създаден в началото на 2014 г., но започна да работи през ноември. Създаването на Единния надзорен механизъм е смятано за основополагаща стъпка за бъдещия европейски банков съюз. Надзорният орган наблюдава 130-те най-големи банки в еврозоната. При доказване на нарушение той може да наложи на банките глоби до 10% от годишните им приходи.

Миналата година на среща между лидерите на политическите партии и президента Росен Плевнелиев покрай казуса с КТБ беше постигнато съгласие България да кандидатства за присъединяване към Единния надзорен механизъм. Така контролът над банките в страната ще бъде иззет от БНБ в полза на новия орган към ЕЦБ. До момента обаче не са подадени документи за присъединяване към единния надзор. Министерството на финансите обясни това с непопълнения състав на управителния съвет на БНБ (в момента няма титуляр за поста подуправител, отговарящ за банковия надзор), освен това било нужно време за анализи и промени в законите, които да направят възможно кандидатстването.

Споделяне

Още от Европа