ЕЦБ се скара на Румъния за орязаните заплати на водещите банкери

Европейската централна банка (ЕЦБ) осъди Румъния за намаляването на заплатите на работещите в Националната банка на Румъния (BNR) с 25%, съобщи във вторник Франс прес.

От ЕЦБ заявиха, че действията на румънската страна нарушават конвенцията на ЕС, според която политиците на трябва да се месят в работата на държавните финансови органи. Това решение, според ЕЦБ, нанася удар върху независимостта на румънската централна банка.

Това изявление на ЕЦБ засяга и унгарските власти, които имат намерение да намалят с една четвърт заплатата на управителя на Унгарската централна банка Андраш Симор.

Както отбелязва в. "Файненшъл Таймс" тази позиция на ЕЦБ може да възбуди общественото недоволство от предполагаемите привилегии на банкерите.

Нито Румъния, нито Унгария са членове на еврозоната, но планират да се присъединят към нея. Във връзка с това намерение ЕЦБ нееднократно се е обръщала към правителствата на двете страни да предприемат необходимите мерки, за да не допуснат увеличение на бюджетния дефицит. Опитвайки се да намали дефицита до 6.8% от БВП, през май тази година Румъния обяви, че свива заплатите на всички държавни служители с 25%.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?