ЕЦБ ще бъде предпазлива при коригирането на стимулите за европейската икономика

Марио Драги

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че стимулите за насърчаване на икономика, които институцията прилага, трябва да бъдат "устойчиви", въпреки че икономиката се възстановява, а ограничаването на този вид подкрепа трябва да става постепенно, предаде Асошиейтед прес.

Драги посочи в реч на конференция в Синтра, Португалия, че има сериозни основания за предпазливост в коригирането на равнището на стимулите и всяко оттегляне от стимулите трябва да става постепенно.

Наблюдателите на пазара следят за сигнали кога ЕЦБ ще започне да свива месечната си програма за изкупуване на облигации на стойност 60 милиарда евро - мярка, чиято цел е повишаване на инфлацията и растежа.

Драги отбеляза, че "все още са необходими" стимули и допълни че банковата политика "трябва да бъде последователна, а ние - предпазливи при коригирането ѝ.

Курсът на еврото спрямо долара се повиши до най-високото си ниво от над една седмица днес, след словото на Марио Драги.

Еврото поскъпна с 0,5 процента в днешната търговия до 1,1255 долара - най-високият курс от 14 юни, след като в по-ранната сесия единната валута се котираше за около 1,1187 долара.

Споделяне

Още от Европа