ЕЦБ ще проверява шест български банки

Представителите на Франкфурт пристигат у нас на 10 ноември

ЕЦБ ще проверява шест български банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) е избрала да провери шест от най-големите банки у нас във връзка със заявката на България за членство в Банковия съюз на ЕС, научи Mediapool от свои източници.

В списъка най-вероятно ще влязат трите най-големи трезора – УниКредит Булбанк, Банка ДСК и ОББ, а също и Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Одиторите от Фонда за преструктуриране се очаква да пристигнат у нас на 10 ноември.

Кабинетът подаде официално искане за членство в Банковия съюз на 18 юли тази година, след като на 29 юни в писмо до евроинституциите правителството пое шест ангажимента като условие България да бъде приета в "чакалнята" на еврозоната – ERMII, като едно от тях бе тъкмо влизането в Банковия съюз. Тогава София получи политическо обещание от Брюксел влизането в ERMII и Банковия съюз да стане в един и същи ден. Според графика, който България сама си е поставила, това трябва да стане към юли 2019 г.

Другите условия, с които България се ангажира, бяха засилване на макропруденциалния надзор, на контрола над небанковия финансов сектор (особено застраховането), на борбата с прането на пари, на управлението на държавните предприятия и уреждането на проблемите с несъстоятелността.

В изпълнение на целта през август тази година правителството одобри план за действие за присъединяване към Банковия съюз и ERMII, за който миналата седмица Министерството на финансите потвърди, че продължава да изпълнява.

За да влезе в Банковия съюз, България се съгласи ЕЦБ предварително да извърши детайлен преглед на активите на избрани от нея банки. Досега официално не е обявявано кои са те.

През 2016 г. банковата система у нас бе подложена също на мащабен преглед на активите, но тогава той бе извършен под ръководството на БНБ, а резултатите бяха неочаквано положителни. Оказа се, че само две банки – ПИБ и Инвестбанк, имат известни проблеми с капитала си, за които впоследствие се оказа, че са преодолени.

Влизането в Банковия съюз става чрез т. нар. "тясно сътрудничество" с ЕЦБ. Държавата членка подава искането си за сътрудничество, а крайното решение се взима от управата на ЕЦБ във Франкфурт след съответните проверки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?