ЕЦБ ще съветва страните от Персийския залив за техен валутен съюз

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще консултира страните от Персийския залив при изпълнението на  техния проект да създадат валутен съюз и ще подпише в близко време меморандум за съгласие по този повод, обяви във вторник говорител на институцията със седалище във Франкфурт, цитиран от БТА.

Меморандумът за съгласие ще бъде подписан през следващите седмици, допълни същият източник, потвърждавайки информация на в. “Файненшъл таймс”, но без да даде повече подробности.

Страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, който обединява Саудитска Арабия, Кувейт, Обединените арабски емирства, Катар, Оман и Бахрейн, искат да създадат единен пазар през 2007 година. Очаква се след това към 2010 г. да последват валутен съюз и създаването на единна валута.

Страните от Персийския залив биха могли да се възползват от опита на ЕЦБ в тази област. Създадена през 1999 г. по същото време, когато се появи и единна европейска валута - еврото, институцията определя политиката на лихвите на дванадесетте страни от еврозоната.

Споделяне

Още от Бизнес