ЕЦБ ще следи състоянието на клоновете на две руски банки в Австрия

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще следи и проверява състоянието на австрийските подразделения на двете най-големи руски банки, предаде Ройтерс в петък.

ЕЦБ обяви, че е добавила Сбербанк и ВТБ към списъка на 120-те банки, чиято дейност ще наблюдава отблизо.

Трансграничните им операции са толкова значителни, че могат да създадат опасност за еврозоната, посочва Европейската централна банка.

ЕЦБ се готви да следи изкъсо дейността на най-големите банки в еврозоната, което е основна част от по-широк банков съюз.

Системата е проектирана да контролира банките и да предотврати финансова криза, подобна на кризата, разтърсила света през 2008 година.

Банковият надзор ще разшири правомощията на ЕЦБ и може да обезпокои Москва.

Съобщението бе направено на фона на предупреждението на лидерите на ЕС, че са готови да наложат допълнителни санкции заради Украйна.

Сбербанк е ръководена от Герман Греф, приближен на руския президент Владимир Путин, а мажоритарен собственик на ВТБ е руската държава. Подразделенията им ще бъдат обект на индивидуални проверки от ЕЦБ догодина, посочи говорителка.

Русия има връзки с много страни в Европа и особено с Австрия. Виена бе входна врата към Източна Европа и се превърна база за развиване на бизнес със страните от някогашния Варшавски договор. Русия е деветият по големина търговски партньор на Австрия.

ЕЦБ ще започне да осъществява надзор над големите банки в 18-членната еврозона от ноември. Институцията публикува днес списък с най-големите банки във валутния съюз, които ще следи.

Окончателният списък ще бъде оповестен до 4 септември. Той се различава от публикувания миналата година списък от 128 банки, тъй като 12 банки са отпаднали от списъка, сред които три в Германия.

Освен австрийските подразделения на двете руски банки са добавени са още две - Банк дегруф (Banque Degroof) в Белгия и италианското подразделение на Барклис (Barclays).

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?